Select Page

FRA PETAR KRASIĆ PROSLAVIO DIJAMANTNU SV. MISU, 60 GODINA SLUŽENJA OLTARU I NARODU

FRA PETAR KRASIĆ PROSLAVIO DIJAMANTNU SV. MISU, 60 GODINA SLUŽENJA OLTARU I NARODU

U crkvi sv. Ilije Proroka u Masnoj Luci jučer se okupio velik broj vjernika kako bi prisustvovao jedinstvenom slavlju, proslavi Dijamantne svete mise fra Petra Krasića. Sa svojom obitelji i prijateljima fra Petar je izrekao svoje Hvala dragom Bogu za sve darove koje mu je podario u ovih 60 godina služenja oltaru i narodu. Svečano misno slavlje predvodio je fra Petar Krasić zajerdno s još osamnaest fratara. Fra Mićo Pinjuh, fra Petrov sestrić, je fra Petru za njegovu dijamantu svetu misu nadahnuto propovijedao.

Fra Mićo je nakon svoje propovijedi izrekao riječi zahvale: “Hvala ti sto si išao ovim svijetom uspravno. Što su tvoje stope ostale čiste od bilo kakve patine i svega onoga što bi okaljalo tvoj obraz, tvoj franjevački habit, tvoj svećenički lik i tvoju krunicu. Hvala ti što nisi odustao, imao si stotinu razloga ali si uz Božju pomoć i potporu onih koji su stali uz tebe do kraja iznio križ do vrha,” kazao je u svom govoru.

Nakon Popričesne misne molitve riječi zahvale umjesto odsutnog provicijala fra Miljenka Šteke uputio je u ime Hercegovačke franjevačke provincije provincijski vicar fra Ivan Ševo. Riječ zahvale i čestitke uputio je fra Gojko Zovko, fra Petrov prvi rođak.

Na kraju misnog slavlja obratio se fra Petar koji je još jednom pozdravio se prisutne i zahvalio se što su sudjelovali u ovom sretnom i velikom trenutku njegova života. Svečano misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uveličao je fra Zvonimir Pavičić. Nakon svete mise fra Vinko Mikulić Bajević u prostoru Franjevačke galerije Masna Luka izložio je svoju sedmu samostalnu izložbu na dar fra Petru za njegov dijamantni jubilej. Katalog za izložbu priredio je fra Ante Marić.

Oltar su za ovu svetu misu aranžirale s. Ljilja Pehar i s. Franka Bagarić, a časne su sestre na čelu s provincijalkom s. Zdenkom Kozina za ovu prigodu podarile oltarnik i opremu za kalež.

Ovom važnom događaju nazočili su i direktor EP HZHB Marin Gilja, načelnik općine Posušje Branko Bago, te hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, koji je fra Petru poklonio srebrenu gravuru/medaljon lika kraljice Katarine Kosače i ujedno otvorio fra Vinkovu izložbu u Galeriji Masne Luke.

Obitelj fra Petra Krasića nastavila je druženje uz objed u dvorani nove Franjevačke kuće molitve. Obitelji se obratio fra Rade Dragičević, fra Petrov kolega koji je također proslavio Dijamantnu misu ove godine. Zatim se obratio fra Vendelin Karačić u ime samostana na Širokom Brijegu. I na kraju fra Ante Marić, kapelan Polja, koji je pozdravio prisutne i fra Petru uputio čestitke povodom Dijamantnog jubileja i čestitao fra Vinku sedmu izložbu. Ostali vjernici nastavili su druženje pod šatorom uz prigodni domjenak.

Kratak životopis

Stjepan fra Petar Krasić rođen je 2. Kolovoza 1935. u Čitluku. Ravnatelj je Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci. Za svećenika je zaređen u Mostaru 27. srpnja 1958. kao član Provincije Hercegovačkih franjevaca, a Mladu misu slavio je 10. kolovoza 1958. u Čitluku.

Cijeli svećenički život fra Petar je obilježio gradnjom sakralnih objekata. Od bitnih za područje Blidinja je gradnja nove kuće u Masnoj Luci 1982. Kojom je započeo program revitalizacije Planine i Polja. Zatim obnova 6 groblja, gradnja 5 kapelica i gradnja crkve Gospe Sniježne na Barzonji. Gradnja crkve u Masnoj Luci i uz nju likovne galerije, velikog garažnog
prostora, više pomoćnih prostorija, proširenje i uređenje dvorišta, Franjevačka kuća molitve za duhovne obnove puka i klera, gradnja crkvice Gospina rođenja na Jedinici (Svinjača). Godine 1990. organizira gradnju puta od Rakitna do Doljana “Put spasa”, 1994. u Masnoj Luci sudjeluje u utemeljenju Radio amaterskog saveza Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Kroz dugi niz godina sudjelovanja i rada u više kulturnih i društvenih organizacija za različite zasluge uručen mu je veliki broj različitih priznanja, povelja i plaketa.

Blidinje.net

OGLASI

Loading