Select Page

Frama Posušje obilježava sjećanje na Vukovar: Onaj tko ništa nije naučio iz prošlosti, osuđen je da mu se ona ponavlja

Frama Posušje obilježava sjećanje na Vukovar: Onaj tko ništa nije naučio iz prošlosti, osuđen je da mu se ona ponavlja

Deseta je godina otkako se framaši Posušja postavljanjem svijeća kroz grad sjećaju žrtve grada-heroja Vukovara i naših branitelja. I ove godine na obilježavanju im se pridružilo mnoštvo stanovnika općine Posušje. U punoj posuškoj crkvi molila se krunica, a svetu misu u 18 sati predmolio je župnik fra Mladen Vukšić. On je u uvodu svete mise naglasio da se ne smijemo prepustiti zaboravu zbog žrtve koja je učinjena za slobodu. Također je istaknuo da je vrlo važno moliti za oslobađanje od svakog grijeha, jer upravo on navodi na djela rata i drugih strahota.

U tihom mimohodu do Trga hrvatskih branitelja uz molitvu krunice postavljene su brojne svijeće koje su osvijetlile put do Trga hrvatskih branitelja gdje su pak framaši ove godine za simbol odabrali spomenik koji se nalazi na Memorijalnom groblju žrtava u Domovinskom ratu u Vukovaru. Riječ je o najvećoj masovnoj grobnici u Hrvatskoj, ali i u Europi nakon Drugog svjetskog rata koja se nalazi na istočnom prilazu Vukovaru.

Mimohod su predvodili mali framaši, za njima su išli veliki framaši, a za njima pak ostatak naroda. Glazbena sekcija frame otpjevala je na Trgu nekoliko pjesama dok su ostali framaši postavljali amblem.

Na Trgu se i molilo za sve ubijene na Vukovaru. Molitvu je predvodio fra Jozo Hrkać koji se zahvalio svima što su podržali ovaj događaj naglasivši jedu poznatu misao da onaj tko ništa nije naučio iz prošlosti, osuđen je da mu se ona ponavlja.

Mladi s kojima smo razgovarali svjesni su strahota rata koje su branitelji i brojni civili morali proći. Svjesni su da usprkos grozotama mrziti ne možemo i ne smijemo, no znaju i da takva žrtva ne smije biti zaboravljena. Mnogi roditelji su došli s djecom, jer kako nam kažu, upravo su im ovakva obilježavanja prilika da svojoj djeci prenesu što se sve događalo, jer žrtva je bila prevelika da bi bila olako zaboravljena.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading