Select Page

Galerija u rodnom mjestu čuva uspomenu na Ferdu Kovača

Galerija u rodnom mjestu čuva uspomenu na Ferdu Kovača

U Batinu kraj Posušja, u rodnom mjestu Ferde Kovača održana je sedma likovna kolonija u spomen na ovog posuškog kipara, slikara i pisca. Posebnost ove godine je galerija u njegovom rodnom mjestu koju su u spomen na brata sagradili njegov brat Ivan Kovač i sestre Iva Vlašić i sestra Ljubica Kovač. Djela pokojnog Ferde Kovača krase galeriju njegove rodne kuće.

„Kuću smo započeli graditi u 11. mjesecu prošle godine i sada je konačno gotova. Sretni smo da smo mogli to napraviti za brata jer je bio izvanredno dobar. Drago mi je da nas se ovoliko skupilo da ga počastimo i da mu uspomenu ostavimo. Ovdje je jedan dio njegovih djela koji su ostali, jer je jako puno svojih djela poklanjao,“ rekla je sestra Ljubica Kovač.

Mnogi prijatelji pokojnog Ferde obradili su se prikladnim riječima. Prisutne je pozdravio fra Mario Knezović, koji je snažna podrška ovakvim događajima u svom rodnom Posušju, ali i fra Petar Krasić, župnik u Masnoj Luci koji se prisjetio zajedničkih kolonija i suradnji.

„Ove godine smo drugi put ovdje, kod njegove rodne kuće, a povod je upravo ova galerija. Imali smo jako puno dobrih suradnji, a jednu uvijek volim istaknuti. Naime 2004. godine u galeriji Katarine Kosače u Mostaru imali smo izložbu koja je privukla pozornost medija jer je odaziv na tu izložbu bio odličan. Kritičare, medije i publiku je iznenadila tolika pozornost s obzirom da nas dvojica nismo akademski slikari, nego smo samouki. Jedan po struci pravnik, a drugi ekonomist,“ prisjetio se slikar Srećko Slišković.

Na koloniji su sudjelovali umjetnici iz mnogih krajeva Hercegovine. Sedmu godinu za redom, u Posušju se u njegovo ime organizira likovna kolonija. Okuplja umjetnike – učenike i prijatelje iz Hercegovine koji nastavljaju njegovim stopama.

Ferdo Kovač rođen je u Batinu kraj Posušja, 1949. godine. Osnovnu školu završio je u Batinu i u Posušju, gimnaziju na Širokome Brijegu, a ekonomski fakultet u Sarajevu. Živio je u Rodoču, a radio u Mostaru. Kiparstvo i slikarstvo bili su trajna preokupacija svestranog umjetnika. Posebice je radio u drvu i kamenu, a slikao je u tehnici pastela i ulja. Rezultat njegovog kiparskog rada jesu dvije samostalne izložbe i preko dvadeset skupnih izložba u Širokom Brijegu, Mostaru, Posušju, Stonu, Imotskom, Sarajevu i drugim gradovima.

posusje.net

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading