Select Page

Uz veliku pomoć kiše ugašen požar na Čvrsnici

Uz veliku pomoć kiše ugašen požar na Čvrsnici

Nakon višednevne borbe, vatrogasne ekipe uspjele su u potpunosti ugasiti požar na području Čvrsnice kod Jablanice, potvrdio je predsjednik Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak. U tome im je pomogla i kiša koja je pala u popodnevnim satima.

Kako je potvrdio Solak, požar je ugašen na lokacijama Veliko i Malo šljeme, Stog i Crepulja.

U gašenju požara sudjelovalo je više od stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, jablaničke Gorske službe spašavanja, vatrogasnih društava susjednih općina kao i planinara i drugih volontera.

Na opožarenim mjestima uglavnom su gorjeli nisko raslinje i trava, a vatra se najviše širila zbog suhog granja i borovih iglica na površini zemlje, piše Klix.ba.

Vatrogasne ekipe sinoć su uspjele smiriti požar na nekoliko lokacija, ali je vatra buknula ponovo jutros. Uz naprtljače i pomoć iz zraka helikoptera OSBiH, danas oko 19:30 sati, nakon mukotrpne borbe, uspjeli su u potpunosti ugasiti požar.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije proteklih dana bukte brojni požari u kojima gore nisko raslinje, trava i otpad. Općina Jablanica je proglasila stanje prirodne nesreće zbog velikih požara u mjesnim zajednicama Doljani i Jablanica II.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH danas je zadužila FUCZ da kontinuirano prati stanje ugroženosti ljudi i materijalnih dobara zbog požara na otvorenom prostoru te blagovremeno preduzima potrebne mjere na smanjenju požarne opasnosti i rizika od požara na području FBiH.

OGLASI

Loading