Select Page

GLAVNO VIJEĆE HNS-A: Reformski proces u BiH je nužan i neodgodiv

GLAVNO VIJEĆE HNS-A: Reformski proces u BiH je nužan i neodgodiv

Glavno vijeće HNS-a, u skladu s usvojenim načelima i ciljevima izraženim u Deklaraciji posljednjega zasjedanja HNS-a, ističe nedvojbenu posvećenost reformskim procesima u BiH kao nužnom preduvjetu stabilizacije sveukupnoga stanja i stvaranja pretpostavki za izgradnju demokratskoga društva i samoodržive BiH.

Opća politička, institucionalno-pravna situacija, kao i socijalno-ekonomska situacija u BiH ne samo da ne nudi optimizam već vodi u još dublju krizu s nesagledivim posljedicama. Kontinuitet politike HNS-a jest provedba temeljitih reformi u svim sferama društvenoga, ekonomskoga i socijalnoga sektora, kao preduvjeta izlaska iz krize i stabiliziranja stanja u kojem će biti moguće poboljšavanje uvjeta za rast i razvoj u svakom smislu. U tom duhu, Glavno vijeće pozdravlja prijedlog reformske agende za BiH i ocjenjuje ga vrlo dobrom osnovom za početak provedbe mjera i aktivnosti na reformskom putu BiH, ne samo radi puta k EU nego i zbog sveukupnoga poboljšanja stanja u BiH. Konstatiramo kako reformska agenda u značajnoj mjeri korespondira s Deklaracijom HNS-a, kako u uspostavi pravne države tako i u gospodarsko-socijalnim reformama:

Nužno napustiti kvazisocijalističku filozofiju

“S obzirom da veliku prepreku razvoju BiH, uspostavi kompetitivnog gospodarstva i socijalne pravde, te dolasku stranih investicija predstavljaju pravna nesigurnost i korupcija, te s obzirom da u BiH trenutačno ne postoji ni politička klima ni institucionalni kapacitet za učinkovitu borbu protiv korupcije, nužno je odmah: • postići najširi politički i društveni konsenzus za učinkovitu borbu protiv korupcije; • učiniti nužne zakonske promjene koje će unaprijediti sustav imenovanja na ključne tužiteljske i sudačke pozicije u cilju neovisnosti i odgovornosti; • pokrenuti reformu i dogradnju sustava agencija za zaštitu zakona u smislu boljeg uvezivanja i koherentnosti čitavog sustava.” Deklaracija VI. sabora naglašava nužnost gospodarskog i socijalnog koncepta u BiH:

“Nužno je napustiti dosadašnju kvazisocijalističku filozofiju, koju još uvijek prakticiraju određene politike u BiH, a koju karakterizira opća socijalizacija promašaja u pretvorbi, privatizaciji i upravljanju ostacima prijeratnih ‘gospodarskih giganata’, prijevremenim umirovljenjem, ili prebacivanjem tereta na proračune, zdravstvene i socijalne fondove, a novim zaduživanjima, prebacivanjem tereta na one građane i dijelove BiH koji su odavno napustili takvu društvenu filozofiju i opredijelili se za tržišno i socijalno odgovorno gospodarstvo…”

Glavno vijeće očekuje da će hrvatski predstavnici u institucijama vlasti naići na iskrenu suradnju domaćih partnera u nužnom i neodgodivom reformskom procesu i iskoristiti priliku koju nam je još jednom ponudio EU. Sve reforme u gospodarskom i socijalnom sektoru zahtijevaju duboke rezove i bolne su za razne slojeve stanovništva. Zbog konačnih pozitivnih rezultata, reforme se i provode. U tom smislu očekujemo i stručnu i financijsku pomoć međunarodnih subjekata u ovom procesu, kako bi on bio što uspješniji, a prve posljedice manje bolne. GV, iskazujući punu potporu reformama u socijalnom i gospodarskom sektoru, ponavlja svoje stajalište da je za njihov uspjeh nužna i usporedna ustavna reforma, priopćeno je.

vecernji.ba

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading