Select Page

Glavno vijeće HNS-a skreće pozornost nadležnima na grube povrede demokracije

Glavno vijeće HNS-a skreće pozornost nadležnima na grube povrede demokracije

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (GV HNS BiH) uputilo je otvoreno pismo građanima BiH, medijima, udrugama za zaštitu ljudskih prava, diplomatskim predstavnicima u BiH, OHR-u, OESS-u, Tužiteljstvu i tijelima za provedbu zakona na svim razinama vlasti u kojem upozorava na povrede demokratskih procedura i zakona BiH koje su se dogodile u općini Stolac tijekom održavanja lokalnih izbora.

“Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine s velikom zabrinutošću skreće pozornost nadležnim tijelima vlasti BiH i svekolikoj javnosti, ali i veleposlanstvima i međunarodnim organizacijama i dužnosnicima u zemlji, na grube povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, te dramatične ugroze same biti demokratskog poretka i građanskog mira u BiH, koje su se na teritoriju općine Stolac dogodile tijekom održavanja lokalnih izbora 2. 10. 2016. godine”, navodi se u pismu.

“U tijeku provođenja izbornog procesa, kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za dužnost načelnika općine Stolac Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stoca Ivana Perića i člana biračkog odbora u toj općini Maria Raguža. Kaplan je tom prigodom Ragužu nanio teže tjelesne ozljede, uslijed čega je Raguž bio žurno hospitaliziran, a njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno ugroženo, stoga se Kaplanov napad može okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva. Ono što ovom napadu daje posebnu težinu je činjenica da su gospoda Perić i Raguž u trenutku napada obavljala svoju službenu dužnost, te da je napadom na njih ne samo ugrožen njihov život i zdravlje, već je grubo ometen i onemogućen i sam proces održavanja izbora u općini Stolac”, ističe se u otvorenom pismu GV HNS-a BiH iz kojeg skreću pozornost, na kako kažu, i činjenicu “da je ovaj razbojnički napad na same temelje demokratskog funkcioniranja države učinio bivši ministar kulture i sporta u Vladi FBiH, odnosno, sadašnji kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za najvišu dužnost u izvršnoj vlasti općine Stolac”.

U pismu se dodaje kako je nakon fizičkog nasilja nad predstavnicima državne institucije, uslijedio i izravan napad na najvažniji institut funkcioniranja svake demokratske i slobodne države – izborni proces.

“Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su izravnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora. Time su ugrozili ne samo sigurnost nazočnih birača i službenih osoba, nego i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Priopćenje za javnost koje je ovim povodom izdala Inicijativa za Stolac smatramo perfidnim i pokušajem skretanja pažnje s glavnog problema, a to je nasilničko, razbojničko, protuzakonito i protuustavno ponašanje Salmira Kaplana i njegovih pristaša iz Inicijative za Stolac. Ukoliko su članovi Inicijative za Stolac bili primijetili bilo kakve nepravilnosti i prekršaje u tijeku izbornog procesa, jedini legalan i legitiman način reakcije na takve pojave je zakonom propisana procedura, a nikako razbojništvo i fizička agresija prema ljudima, imovini i predstavnicima institucija u vrijeme i na mjestu obavljanja njihove službene dužnosti. Umjesto zakonom propisanih procedura članovi Inicijative za Stolac upotrebljavaju fizičku silu, premlaćuju osobe pri obavljanju službene dužnosti, otuđuju imovinu, onemogućavaju izborni proces i onda sve to u priopćenju okarakteriziraju kao ‘demokratski čin'”, navodi se u otvorenom pismu GV HNS-a BiH.

“Prema nama dostupnim informacijama, upravo su članovi i pristaše Inicijative za Stolac radili ono za što u priopćenju optužuju HDZ BiH, a to su višemjesečne pripreme kako bi se izbornim inženjeringom i manipulacijama osvojila vlast u Stocu. Stoga ponašanje članova Inicijative za Stolac i na sam dan održavanja izbora smatramo dijelom unaprijed pripremljenog i razrađenog scenarija nelegitimnog i nasilnog preuzimanja vlasti u Općini Stolac”, dodaje se u pismu.

Zbog svega navedenog, iz GV HNS-a pozivaju sve nadležne institucije u BiH da utvrde činjenice i odgovornost svih sudionika u ovom, kako kažu, sramotnom, ali i iznimno opasnom događaju koji je mogao izazvati vrlo tragične političke i sigurnosne posljedice, te da primjereno kazne sve one osobe za koje se utvrdi da su poduzimale bilo koju aktivnost koja nije u skladu s Ustavom i zakonima BiH.

“Posebnu pozornost posvećujemo i načinu na koji su gotovi svi mediji koji su smješteni u Sarajevu i na ostalim većinskim bošnjačkim područjima popratili ove izuzetno opasne i dramatične događaje. U velikom dijelu tih medija vijesti o ovim događajima prenesene su bez ikakvog spominjanja, već opće poznate činjenice, da je akter fizičkog napada na I. Perića i M. Raguža bio Salmir Kaplan, prikrivajući tu činjenicu formulacijama kako se ‘na izborima u Stocu dogodio incident’, te kako je ‘jedan kandidat napao jednog dužnosnika'”, navodi se u pismu.

Iz GV HNS-a podsjetili su i na izvješćivanje pojedinih medija o napadu na načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča. “Tom prigodom je atentat na načelnika Oružanih snaga jedne države izvršen od strane pripadnika obavještajno-sigurnosne agencije te iste države u spomenutim medijima okarakteriziran kao trećerazredan incident za kojeg se dugo službeno nije znalo ni tko ga je počinio”, kaže se u otvorenom pismu GV HNS-a.

“Stoga upućujemo snažan apel cijeloj bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti, medijima, udrugama i dužnosnicima da odlučno javno reagiraju na ovakve pojave, najoštrije ih osude i pozovu na kazneno gonjenje počinitelja, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, te društveni i politički status. Samo će na taj način Bosna i Hercegovina imati šanse postati i ostati istinski demokratsko društvo i država, te izbjeći ponovni pad u međunacionalne sukobe za koje smo se nadali da su ostali daleko iza nas”, zaključuje se u otvorenom pismu GV HNS-a BiH kojeg potpisuje predsjednik tog vijeća dr. Božo Ljubić.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading