Select Page

Gorivo od jučer jeftinije i u BiH, ali samo na nekim benzinskim crpkama

Gorivo od jučer jeftinije i u BiH, ali samo na nekim benzinskim crpkama

Iako su već tjednima stvoreni uvjeti za smanjenje cijena naftnih prerađevina na tržištu Federacije BiH, Udruženja prometnika naftnih prerađevina Federacije BiH s velikom oprezom se odlučuju na smanjenje cijena goriva. Iako je već odavno gorivo i nekoliko puta otišlo naniže u susjednim zemljama, u Hrvatskoj već treći tjedan zaredom, u BiH se rafinerijske cijene korigiraju puževim korakom, za razliku od situacija kada trebaju ići naviše. Vlasnike vozila u BiH je obradovala promjena cjenika na pojedinim benzinskim crpkama jer od jučer su cijene goriva još niže, u prosjeku za pet feninga po litri.

Cijena za dizel EN 590 od jučer iznosi 2 KM po litri, benzin BMB 95 stoji 2,05, dok je cijena litre benzina BMB 98+ 2,15 KM. Pojedine benzinske crpke ovakve cijene imaju već tjedan dana, dok se neke još nisu odlučile za takav korak. Tako, premda je pad cijena goriva zabilježen u posljednjih desetak dana u našoj zemlji, a primjetna je i veća razlika na cjenicima koju uglavnom uzrokuju različiti dobavljači. Ipak, treba naglasiti kako je cijena goriva u Bosni i Hercegovini niža od cijena u susjednim zemljama koje i ovih dana hrle na benzinske crpke u BiH gdje spremnike pune dovrha, posebice oni iz pograničnih područja.

Pad cijena nafte posljedica je pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Cijene nafte su jučer potonule i na globalnoj razini, i to u svjetlu pada prerađivačke aktivnosti u Kini, najvećeg svjetskog potrošača energenata, s tim što su dodatni pritisak za “rezanje” cjenika izvršili i snažan dolar, kao i znaci povećanja proizvodnje nafte u SAD-u. Taj pad mora se odraziti i nanaše tržište. Cijena nafte u ponedjeljak se spustila na najnižu razinu u šest mjeseci nakon novih potvrdi o daljnjem rastu ionako već prekomjerne opskrbljenosti tržišta i zbog slabih podataka iz kineskog gospodarstva. Barel sirove Brent nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 1,17 dolara, i njegova trenutačna cijena je 51,04 dolara. Američka “laka” nafta za rujansku isporuku na njujorškoj burzi pojeftinila je za 20 centi i košta 47,94 dolara po barelu.

vecernji.ba

OGLASI

Loading