Select Page

Hrvatska slavi Dan pobjede, u Kninu se očekuje više od 100 000 ljudi

Hrvatska slavi Dan pobjede, u Kninu se očekuje više od 100 000 ljudi

Cjelodnevnim programom u Kninu se posebno svečano obiljažava 20. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja, Dan pobjede i hrvatskih branitelja.

U Oluji su, prije 20 godina, oslobođeni Knin i najveći dio do tada u Domovinskom ratu, okupiranog hrvatskog teritorija. Oluja je omogućila i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe. Nakon Oluje ostalo je osloboditi hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem) što je mirnom reintegracijom uz Prijelaznu upravu Vijeća sigurnosti UN-a završeno 15. siječnja 1998.

Već od ranog jutra u Kninu je svečano. Uoči početka proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja ispod kninske tvrđave oko 6 sati ujutro pušteno je preko 1000 golubova koji će letjeti od Knina do Vukovara.

Od ranih jutarnjih sati na kninskim ulicama nekoliko tisuća ljudi, stalno pristižu novi i prema nekim procjenama očekuje se i do 100.000 građana.

Podignuta je hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi, a nakon toga je i otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Zastava je podignuta u vrijeme kada su prije 20 godina pripadnici Hrvatske vojske ušli u Knin i donijeli pobjedu. Spomenik su otkrili predsjednica Kolinda Grabat Kitarović i sin Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman. Spomenik prvom predsjedniku Franji Tuđmanu podignut je za nemjerljive zasluge za slobodu Knina i Hrvatske na mjestu gdje je prije 20 godina poljubio hrvatsku zastavu. Spomenik je postavljen na vrhu kninske tvrđave, visok je 2 metra i 30 centimetara.

abcportal.info

OGLASI

Loading