Select Page

Gospodarski forum u Mostaru: BiH i Hrvatska imaju što za naučiti jedna od druge

Gospodarski forum u Mostaru: BiH i Hrvatska imaju što za naučiti jedna od druge
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala je gospodarski forum “Ulazak RH u EU, odraz na razvoj gospodarstva – pozitivna iskustva primjenjiva u BiH”.

Ovom forumu, održanom u hotelu “Mostar” u Mostaru uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, sudjelovali su gospodarstvenici i uzvanici, a među njima i zamjenik predsjedatelja Doma Naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragan Čović i ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislav Ćorić.

Uzvanike su pozdravili i prigodno se obratili Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Vuković zahvalio se Hrvatskoj gospodarskoj komori, s kojom, kako kaže, Komora ima odličnu suradnju i prijateljski odnos, a koja će danas prenijeti svoja iskustva ulaska Hrvatske u EU, kako bi vidjeli što od toga može primijeniti BIH.

HGK nam je znatno pomogla svojim iskustvima i prijedlozima kako pomoći turizmu u BiH, promovirati domaće proizvode, kako uspješno provesti digitalizaciju komore. Očito da između ove dvije komore i dvije prijateljske zemlje imamo mnogo toga za naučiti jedni od drugih, koristiti iskustva i nastojati ih što kvalitetnije primijeniti na tržištima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, poručio je Vuković koji je predstavio i vanjskotrgovinsku razmjenu BiH sa svijetom.

Vjekoslav Vuković

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je kako je put Hrvatske do članstva bio mukotrpan i dug, ali ulaskom u EU Hrvatska je višestruko profitirala.

Luka Burilović

Otvorilo nam se novo tržište, ukinule su se carinske barijere, dobili smo pristup EU fondovima, ali nismo izgubili stare veze i tradicionalna tržišta pa nam je BiH tako i dalje jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera. Šesti najznačajniji partner po ukupnoj robnoj razmjeni i četvrti po izvozu, rekao je Burilović, a posebno je istaknuo ulogu Hrvatske gospodarske komore u procesu ulaska Hrvatske u EU.

Sukreirali smo bilateralne pregovore o slobodnoj trgovini i sporazume o pojedinim gospodarskim granama i time je Komora izravno utjecala na izmjene zakona koji su bili u interesu hrvatskih tvrtki. Brojni djelatnici Komore sudjelovali su u pregovaračkim skupinama lobirajući za interese naših članica, a čak dva naša djelatnika bili su glavni pregovarači za šest poglavlja, pojasnio je Burilović.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BIH je Europska Unija koja u ukupnoj obujmu razmjene s BiH sudjeluje s gotovo 70 posto. Na tržište EU BiH najviše izvozi u Njemačku, a uvozi iz Hrvatske koja je i najznačajniji vanjskotrgovinski partner po obujmu razmjene, a Srbija je najznačajnije tržište iz CEFTA regije.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić istaknuo je neke konkretne benefite ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatska je od 2014. do 2020. godine ugovorila 11,1 milijardi eura iz EU fondova, a neki od strateških, velikih projekata koji se sufinanciraju tim sredstvima su i izgradnja Pelješkog mosta s 357 milijuna eura i nadogradnja Zračne luke Dubrovnik s 95 milijuna eura, pojasnio je Barbarić.

Kao glavne prednosti poslovanja na EU tržištu istaknuo je bescarinsko poslovanje, smanjene troškove prekograničnog poslovanja i slobodu kretanja kapitala i radne snage, a kao prepreke nejednake troškove poslovanja zbog različitih poreznih sustava, nedostatak informiranosti o mogućnostima jedinstvenog EU tržišta i ograničenopružanje prekograničnih usluga.

Dragan Čović i Tomislav Ćorić sudjelovali na gospodarskom forumu

Ulazak u EU svakako je prilika za razvoj gospodarstva, a sredstvima iz EU fondova potiče se gospodarski rast, zapošljavanje i poboljšava kvaliteta života stanovnika, kazao je potpredsjednik HGK.

Direktorica tvrtke Interkomerc, koja proizvodi aluminijske rasvjetne stupove i LED rasvjetu, Vedrana Hamzić pohvalila je organizaciju Foruma, a zanimalo ju je i kako riješiti problem odlaska radne snage i odljeva mozgova na tržište EU.

Iz HGK su poručili kako provode projekt Dualnog obrazovanja kojemu je cilj da što više mladih ostane u Hrvatskoj, a u raspravu se uključio i ministar Ćorić kazavši kako dok god bude cijena rada na razini EU veća nego u zemljama tranzicije, iseljavanja će biti. Istaknuo je i kako treba ulagati u tehnologiju, znanje i ljude jer alternative nema, navodi se na stranici Vanjskotrgovinske komore BiH.

Po završetku gospodarskog foruma za delagaciju iz komorskog sustava je organiziran obilazak vinskog podruma Hercegovina Vino.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading