Select Page

16. listopada 1991. In memoriam herojima – Blago Zadro i Alfred Hill

16. listopada 1991. In memoriam herojima – Blago Zadro i Alfred Hill

Dana 16. listopada 1991. bio je koban za dva hrvatska junaka i bojovnika Blagu Zadru i Alfreda Hilla. Svega dan nakon što je Vukovar pao u potpuno okruženje i nakon što više nisu postojali ni kukuruzni putovi poginula su dvojica omiljenih zapovjednika.

Dva Hrvata i dva junaka – jedan sa južnog i dalekog hercegovačkog krša, a drugi rođen na obalama Dunava koji oplakuje blage slavonske ravnice i šume. Dvije duše koje su svoj život dale za slobodu domovine.

O Blagi Zadri se gotovo sve zna i teško je napisati riječ koja bi opisala hrabrost i nesebičnost vukovarskog junaka. Alfred Hill poginuo je u 35 godini života u rodnom gradu, a od prvog dana zajedno je sa Zadrom bio organizirao obranu grada i spriječio da grad bez borbe padne u ruke Srba.

Podsjetimo se, prije rata situacija u Vukovaru je bila takva da su čak fizički bili napadani skupovi i članovi HDZ-a, te je linč nad Hrvatima praktički bio pripremljen. Zadro i Hill zajedno su sa skupinom domoljuba organizirali obranu grada koji je silom prilika postao nesalomljivi zid za fašiste koji su dolazili iz Srbije ili domaće izdajnike i pomagače iz susjednih sela Trpinja, Pačetin, Borovo Selo, Bobota, Negoslavci i druge.

Obrana Vukovara organizirana je već prije samog početka borbi i rata 10. svibnja 1991. Krajem rujna zapovjednik obrane grada Mile Dedaković imenovao je Hilla zapovjednikom Vojne policije, tako da je Atila (ratni nadimak Hila) uz sudjelovanje u borbama imao i više nego odgovornu zadaću iz ove domene.

Poginuo je braneći Sajmište, a njegov suborac Josip Belobrajdić Brzi svjedoči: „Zajedno smo proveli sedam dana na položaju kod srpskog groblja na Sajmištu, doslovno smo ležali u grobovima i znali se zezati kako svatko, kad krene napad, liježe u svoju grobnicu. Tog 16. listopada krenuo je sveopći, siloviti napad na grad. Neprijatelj je probio Ulicu Josipa Kraša, motorole su ostale prazne, netko je javio da je Hill ranjen, a ja sam rekao: Ako treba, rušit ćemo kuću po kuću, ali ćemo ga naći. Njega ne ostavljamo!”

I pronašli su ga, kako leži smrskan od minobacačke granate: „Jednostavno je iskrvario, našli smo ga kako leži smrskanih potkoljenica. Motorola je bila metar od njega i vjerojatno nije mogao do nje. Odmah sam znao da smo izgubili velikog čovjeka“.

U sjećanje na dva velika čovjeka Alfreda Hilla i Blagu Zadru.

narod.hr

OGLASI

Loading