Select Page

GRABAR KITAROVIĆ: S Obamom sam razgovarala o anagažiranju SAD u postizanju jednakopravnosti tri naroda u BiH

GRABAR KITAROVIĆ: S Obamom sam razgovarala o anagažiranju SAD u postizanju jednakopravnosti tri naroda u BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u New Yorku iznimno zadovoljstvo sastankom nove inicijative “Jadran-Baltik-Crno More” koja bi trebala “pridonijeti profilaciji i većoj konkurentnosti naših gospodarstava”.

“Vrlo sam zadovoljna jer svi podržavamo ovu inicijativu. Nije nam namjera raditi formalnu organizaciju ili instituciju već forum u kojem ćemo se sastajati i razgovarati o pitanjima koja su nam od zajedničkog interesa, od političkih i sigurnosnih, do konkretnih projekata u području energetike, energetskog povezivanja, digitalnog povezivanja što će svakako pridonijeti profilaciji i većoj konkurentnosti naših gospodarstava”, rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima u New Yorku gdje sudjeluje na Općoj skupštini UN-a.

Rekla je da će Hrvatska nastaviti s tom inicijativom, te konkretno raditi na definiranju projekata i okupljanju država, te izrazila uvjerenost da će se vrlo brzo “nastupiti prema Europskoj uniji s konkretnim projektima i inicijativama za sljedeću Financijsku perspektivu”.

Radi se gotovo o “uspostavi nove regije u EU-u koja se mora profilirati kao snažno područje u kojem će se odražavati sve one naše vrijednosti koje zastupamo i gdje ćemo jedni drugima pomagati kako bismo se u okviru europskih politika izborili za svoje interese”, rekla je.

Grabar-Kitarović komentirala je i svoj susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom s kojim se, kako je kazala, kratko susrela nekoliko puta, a razgovarali su o izbjegličkoj krizi i reformama u BiH.

“Imali smo prilike nekoliko puta se jučer sresti… razgovarali smo kratko o onome što se zbiva na jugoistoku Europe, dakle o migrantskoj krizi ali i o potrebi da fokusiramo interes SAD-a na rješavanje nekih pitanja koja postoje dugoročno u našem području a prije svega mislim na političku emancipaciju BiH i na jednakopravnost triju naroda”, rekla je.

SAD podržavaju europsku inicijativu, ali ja inzistiram da ekonomske i socijalne reforme nisu dovoljne, da su potrebne i institucionalne reforme odnosno politička nadogradnja kako bismo doista ostvarili jednakopravnost naroda jer bez Hrvata nema BiH, kaže Grabar-Kitarović.

“Europski plan treba nadograditi mnogim drugim mjerama. Ne smijemo više gubiti vrijeme. Prošlo je 20 godina od Daytonskog ugovora doista moramo omogućiti našoj susjednoj zemlji da zauzme onu poziciju kako kod kuće tako i u međunarodnim odnosima kako zaslužuje a to je da bude u potpunosti samostalna u odlučivanju i emacipirana, ali na načelu jednakopravnosti triju naroda”, rekla je hrvatska predsjednica koja bi u srijedu trebala govoriti na Općoj skupštini UN-a u New Yorku

Ona je također komentirala svoje sudjelovanje na okruglom stolu Vijeća svjetskih liderica na temu “Budućnost Istočne Europe: Osnaživanje žena”.

Tamo je istaknula, kako je rekla, “da se konačno moramo usredotočiti i na konkretne akcije kako bismo osnažili ulogu žena”.

“Govorila sam o svojem specifičnom hrvatskom iskustvu, kako iz rata u Hrvatskoj tako i iz svega onoga što sam radila u Afganistanu i drugdje”.

Istaknula je da se uloga žena treba osnažiti kroz obrazovanje, političku potporu i ekonomsko osnaživanje, te da se treba voditi snažna borba protiv stereotipa.

“Ukoliko nekoga uvrijedite zato što je druge nacionalnosti, cijela će se država dignuti na noge. Međutim, ukoliko ponižavate ženu zato što je žena nažalost ne događa se puno toga. A govor mržnje je govor mržnje, bez obzira bio on uperen protiv nečije nacionalnosti ili spola”, zaključila je. /Hina/HMS/

OGLASI

Loading