Select Page

Grabar Kitarović: Složili smo se oko nekoliko otvorenih pitanja; Vučić: Čestitam vam na hrabrosti što ste me pozvali

Grabar Kitarović: Složili smo se oko nekoliko otvorenih pitanja; Vučić: Čestitam vam na hrabrosti što ste me pozvali

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u ponedjeljak ujutro u Hrvatsku, u dugoočekivani posjet koji bi trebao relaksirati napete odnose dviju država.

Koristim prigodu pozdraviti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na početku konferencije.

Rekla je kako je ovaj susret htjela održati u drugačijim okolnostima te da su mjesecima pripremali sastanak, no nakon posljednje verbalne eskalacije odlučila je prekinuti to i pozvati ga u Hrvatsku.

– Naša je obveza kao predsjednika nalaziti se, razgovarati, rješavati ono što nas razdvaja – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

U mnogim se stvarima se nismo složili, negdje smo se približili… Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovarati. Složili smo se oko nekoliko otvorenih pitanja – rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

– Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali i volja i spremnost Vučića da spremno razgovara sa predstavnicima udruga – rekla je Grabar Kitarović govoreći o pitanju nestalih osoba.

Vučić se na početku obraćanja zahvalio na pozivu.

– Ja dobro razumijem da to nije bio za vas nimalo lak potez zbog atmosfere koja je stvarana ne sam u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Vučić i čestitao predsjednici na toj hrabrosti.

– Došao sam u Zagreb da razgovaram o otvorenim pitanjima kojih je puno – rekao je Vučić.

– Mislim da Srbija i Hrvatska će morati, žele li to svi u političkom sistemu, bolje odnose u budućnosti – rekao je Vučić i dodao da ćemo u budućnost ‘morati gledati drugačijim očima’.

Nakon toga govorio je o pitanju granice. Rekao je kako se Hrvatska poziva na katastarske knjige, a Srbija na ‘zakon koji je jači od katastarskih knjiga’.

– Razgovarali smo o nestalima i ja ću idućeg tjedna primiti predstavnike udruge nestalih – rekao je Vučić i dodao da su danas pomogli nekima.

Govorio je i o pitanjima hrvatske manjine u Srbiji te je otkrio kakvi su im planovi. Rekao je i kako od Hrvatske očekuje da Srbima omogući da se mogu izjašnjavati kao Srbi.

Rekao je i kako je bilo i govora o europskom putu Srbije. Zahvalio je na podršci na tom europskom putu.

vecernji.ba

OGLASI

Loading