Select Page

Gradit će se plinovod iz Posušja za Novi Travnik i Mostar

Gradit će se plinovod iz Posušja za Novi Travnik i Mostar

Učinjen je veliki korak ka implementaciji projekta od strateškog regionalnog značaja, Južne plinske interkonekcije između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, priopćeno je iz poduzeća BH-Gas.

BH-Gas, kompanija za proizvodnju i transport plina, potpisala je danas Ugovor o dodjeli grant sredstava s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Konzultantski Ugovor za izradu Studije utjecaja na okoliš i Studiju opravdanosti s Konzorcijem čiji je voditelj Dvokut-Ecro, konzultantska kompanija koja pruža usluge u području zaštite okoliša i prirode.

Potpisivanje je upriličeno u Direkciji BH-Gasa na svečanosti kojoj je prisustvovao i direktor Programskog ureda USAID-a Kent Larson. Američka agencija za međunarodni razvoj podržala je projekt grant sredstvima od 500.000 dolara.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izrazila je zadovoljstvo što BH-Gas, EBRD, EU i USAID surađuju na tom projektu. Diverzifikacija snabdijevanja je presudna za energetsku sigurnost, a planirana interkonekcija može igrati ključnu ulogu u tome. ”Raznolikost potencijalnih pristalica, koji su danas ovdje, ilustrira visoki nivo pažnje koju tome pridajemo. Iako s nestrpljenjem očekujemo rezultate novih procjena, također se nadamo da će u međuvremenu biti donesen novi zakon o plinu u Bosni i Hercegovini koji će sektor promaknuti dalje prema poštivanju trećeg energetskog paketa EU”, izjavila je.

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, naglašava važnost Južne plinske interkonekcije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je potvrđeno i odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju strateškog značaja projekta. Salkić je također naglasio da će implementacija i međusobno povezivanje transportnih sustava Bosne i Hercegovine (BH-Gas) i Hrvatske (Plinacro) omogućiti integraciju sa europskim tržištem prirodnog plina, diverzifikaciju kako pravaca tako i izvora snabdijevanja (LNG Krk, Kaspijska regija / Jonsko- Jadranski plinovod, europska čvorišta za trgovinu plinom) i na taj način stvoriti uvjete za dugoročno, sigurno i pouzdano snabdijevanje svih potrošača prirodnog plina u Bosni i Hercegovini. Procjena utjecaja na okoliš i društvo za projekat Južna plinska interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Hrvatske (plinovod Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar) bit će pripremljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i zahtjevima lokalnog zakonodavstva.

Korištenjem međunarodne tenderske procedure u skladu s politikama i pravilima EBRD za odabir konsultanta, Ugovor je dodijeljen Konzorciju čiji je voditelj Dvokut-Ecro. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora će biti financirana iz navedenog iznosa osiguranog granta. Javnost je već informirana da je izrada Idejnog projekta plinovoda započela u kolovozu 2019. godine. Izrada Idejnog projekta se financira grant sredstvima Europske Unije kroz CONNECTA Tehničku pomoć.

Okončane su aktivnosti definiranja tj. projektiranja plinske trase uz geodetsko snimanje i geotehničke istražne radove. Projekat Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće linijske infrastrukturne projekte koji su trenutno u tijeku. Kompleksnost projekta se ogleda i u tome što prostorno obuhvaća četiri županije, što zahtijeva aktivno sudjelovanje i podršku lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije. Studija predizvodljivosti, Analiza financijske održivosti i Analiza troškova i koristi su ranije financirane grant sredstvima Europske Unije kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan i CONNECTA Tehnička pomoć u 2013. i 2018. godini respektivno. Završetak izrade projektne dokumentacije je planirano za kraj 2020. godine, a rezultirat će izdavanjem okolinske dozvole i urbanističke suglasnosti za projekt. – prenosi bljesak.info

OGLASI

Loading