Select Page

Grand prix 16. MFF-a izraelskom fimu ‘Jedno od troje’

Grand prix 16. MFF-a izraelskom fimu ‘Jedno od troje’

Izraelski dokumentarac ‘Jedno od troje’, redateljice Sivan Ben Ari, pobjednik je 16. Mediteran Film Festivala.

Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je francuski film ‘Daphne ili dražesna biljka’, redatelja Sébastien Laudenbacha i Sylvain Derosne, dok je nagradu publike osvojio hrvatski film ‘Potrošeni’, redatelja Boruta Šeparovića.

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Silvia Luzi, Nenad Dizdarević i Boris T. Matić za Grand Prix 16 MFF-a izabrali su izraelski film uz obrazloženje kako je ’’potreba da autorica podijeli s publikom neobičnu i hrabru temu, nakon trogodišnjeg uloženog truda, rezultirala snažnim djelom, punim emocija i pozitivnih energija’’.

mff_2015-zadnja-2

Prvo specijalno priznanje 16. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je filmu ‘U dubokom snu’, redateljice Marie Moreau, zbog toga što, kako su istaknuli članovi žirija, ”minimalističkim redateljskim postupkom, u intimističkoj atmosferi prikazuje potresno razmišljanje o smislu života’’.

Hrvatskom filmu ‘Potrošeni’ redatelja Boruta Šeparovića, u dugometražnoj konkurenciji, pripalo je drugo posebno priznanje 16. MFF-a uz obrazloženje da na ‘’jednostavan i upečatljiv način govori priču o projektu 55+, o generaciji koja se ne predaje.’’

U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Roser Corella, Tomislav Bubalo i Hrvoje Horvat ,najboljim progašava film francuskih redatelja Sébastien Laudenbacha i Sylvain Derosne, ‘Daphne ili dražesna biljka’ ističući kako se ‘’radi o intimnoj i provokativnoj priči ispričanoj na poetski način kreativnim i ambicioznim filmskim jezikom.’’

mff_2015-zadnja-1

Posebno priznanje, u kategoriji kratkometražnog filma, pripalo je ostvarenju ‘Tišina’, španjolskog redatelja Remediosa Malvareza jer je, kako su naglasili članovi žirija ‘’film fascinantna priča o ženi koju su poteškoće sa sluhom potakle da kroz glazbu i ples izrazi svoju osobnost’’.

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija domaćeg filma ‘Hercegovina’ kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog dokumentarca ‘Citizenfour’.

Na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, koji je od 26. do 29. kolovoza trajao u Širokom Brijegu prikazano je 17 filmova u konkurenciji, pet dokumentaraca u programu ‘Domaćih autora’ te deset ostvarenja s animiranog festival NAFF. U suradnji s Operacijom kino, na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega prikazana su dva igrana filma, dok je suradnja s filmskom mrežom HBO donijela i dva nagrađivana dokumentarna hita.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading