Select Page

GRIPA HARA HERCEGOVINOM: Razredi prepolovljeni, na treninzima ni trećina djece!

GRIPA HARA HERCEGOVINOM: Razredi prepolovljeni, na treninzima ni trećina djece!

Domovi zdravlja u Hercegovini od početka mjeseca bilježe povećan broj oboljelih sa simptomima gripe. Mahom su to djeca osnovnoškolskog uzrasta.

“Ima gripe, ima respiratornih infekcija, pacijenata je više nego obično”, potvrdila je prof. dr. sc. Edita Černi Obrdalj iz Doma zdravlja Mostar za hercegovina.info. Prema njezinim riječima gripu ove godine prate i njezini pravi simptomi – promuklost, slab apetit, visoka temperatura.

Roditeljima savjetuje da djecu ne vode liječniku odmah po javljanju temperature, već tek četvrti dan, budući da se na ovaj način bolest samo brže širi.

U velikom broju škola u Hercegovini razredi su prepolovljeni, na treninge dolazi tek jedna trećina djece, a ono što roditelje najviše muči jest što djeca uz sve gore navedene simptome odbijaju i hranu.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru nema hospitaliziranih mališana vezano za gripu, potvrđeno je za hercegovina.info iz mostarske bolnice. Međutim, navode da ovaj podatak nije mjerodavan, budući da se hospitaliziraju samo komplikacije gripe, a najveći broj roditelja pomoć za mališane traži u domovima zdravlja.

Šef službe za zarazne bolesti u RMC dr. Safet Mujić, Nazif Derviškadić također nam kaže da niti jedan pacijent nije hospitaliziran u toj bolnici vezano za gripu.

Nasuprot tome ističe da se od listopada bore s mononukleozom, gdje je bilo pedesetak oboljelih između 16 i 20 godina.

OGLASI

Loading