Select Page

ŽUPA VIR PROSLAVILA SVOJU SUZAŠTITNICU GOSPU LURDSKU I BLAGDAN BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA

ŽUPA VIR PROSLAVILA SVOJU SUZAŠTITNICU GOSPU LURDSKU I BLAGDAN BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA

Danas je župa Sv. Jure Vir proslavila blagdan svoje suzaštitnice Gospe Lurdske. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je don Ivan Kordić, župnik na Ledincu. Župa se prethodno za blagdan pripremala devetnicom, a nastavila trodnevnicama.

Na blagdan Gospe Lurdske slavimo Svjetski dan bolesnika kojega je 1992. godine utemeljio Papa Ivan Pavao II. Svrha obilježavanja ovoga Dana podizanje je svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Ova župa se na poseban način priprema i za svoju 150. obljetnicu. Iako je nadnevak slavlja 27. travnja 2021.godine, župnik don Ilija Drmić poziva na duhovni hod zajednice vjernika i Crkve, kao pripravu za obljetnicu kroz sve ovo vrijeme. Duhovna priprava krenula je još prošle, a nastavlja se i ove godine. Vjernike posebno poziva na proslavu blagdana koje su župnici i njezini župljani izabrali za zaštitnike i suzaštitnike, kao i onih kojima su izgrađene zavjetne kapelice.

Pored spomenutih blagdana, suzaštitnice Gospe Lurdske i blaženoga Alojzija Stepinca, posebno se svečano slavi zaštitnik župe Sv. Jure (23.4.), suzaštitnik Presveto Srce Isusovo (pomični datum blagdana, kojeg ove godine slavimo 19.6.), zaštitnik filijale u Podzavelimu je Sv. Ante (13.6.), filijale u Podbiloj Sv. Petar i Pavao (29.6.), te Sv. Ivan Krstitelj (24.6.) kojemu je podignuta zavjetna kapelica u Tadićima. U kolovozu se služi sveta misa ispred kapelice blaženiku podignute u zaseoku Budimiri.

Blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca u ovoj se župi osobito ističe, a u crkvi je i kip blaženka. Vjernici se ovih dana osobito spominju blaženoga Alojzija Stepinca koji je na jučerašnji dan 1960. godine nakon dugogodišnjeg zatvora i tortura komunističkog režima preminuo. Blaženik je simbol savjesti jednoga teškoga vremena te primjer hrabrosti i odanosti Božjim zakonima u vremenima kada su se rijetki usuđivali to biti.

Općina Posušje

OGLASI

Loading