Select Page

GRIPA U HERCEGOVINI: Zbog gripe u SKB-u Mostar hospitaliziran veći broj osoba

GRIPA U HERCEGOVINI: Zbog gripe u SKB-u Mostar hospitaliziran veći broj osoba

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar trenutačno je na raznim odjelima hospitaliziran veći broj osoba zbog komplikacija prouzročenih virusom gripe, potvrdio je za Večernji list prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Na području Hercegovine prisutan je virus gripe A, koja se inače manifestira težim simptomima od ostalih virusa. Tijekom prošle sezone u našim područjima zabilježen je virus gripe B. 
Arapović tvrdi kako je virus gripe u Hercegovini prisutan već više od mjesec dana, ali da se vrhunac epidemije očekuje tek od sredine prema kraju ovog mjeseca. “Idućeg tjedna počinje nastava u školama i tada se očekuje veći broj oboljelih jer će djeca dulje boraviti u zatvorenim kolektivnim prostorima”, objašnjava Arapović. Naglašava kako nitko od hospitaliziranih nije cijepljen te poručuje kako još uvijek nije kasno za cjepivo. Međutim, problem je što je istoga nestalo te je upitno hoće li ponovno biti nabavljen.

“Cjepiva nema već neko vrijeme, nemamo informaciju hoće li Zavod nabavljati dodatne količine”, kaže Arapović. Prema njegovu mišljenju, dodatne količine cjepiva su nužne. “Ove godine je povećano je zanimanje za cijepljenjem, međutim, malo je doza nabavljeno. Na oko 250.000 stanovnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nabavljeno je oko 2300 doza cjepiva, što je premalo”, smatra Arapović. Navedena količina cjepiva nije dovoljna ni za pokrivanje umirovljeničkih domova, a ne za cijepljenje svih rizičnih skupina. Kao što je već poznato, u rizične skupine spadaju: osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijenti s kroničnim bolestima, posebice bolestima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebice djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju), djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influencu.

Među rizičnom skupinom su, tvrdi dr. Arapović, i trudnice. Gripa je akutna zarazna bolest s visokom temperaturom i dominacijom bolnih simptoma koji prevladavaju nad respiratornima. Prouzročena je virusom koji oštećuje sluznicu dišnog trakta uzrokujući bol u grlu i suhi kašalj. I premda se virus ne širi po tijelu, već ostaje lokaliziran u dišnim organima, bolest karakterizira pojava općih simptoma poput visoke temperature, treskavice, glavobolje, bolova u mišićima i slabosti organizma. Opći simptomi se povlače nakon 2 do 3 dana, dok kašalj i opća slabost mogu potrajati i do 2 tjedna. Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest.

vecernji.ba

OGLASI

Loading