Select Page

Hercegovke odradile prve dane u češkom pogonu njemačke firme L&R

Hercegovke odradile prve dane u češkom pogonu njemačke firme L&R

Probni rad izvodi se u pogonu u Češkoj. O njihovu angažmanu zavisi hoće li ta poznata njemačka firma, koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme i higijenskih proizvoda, otvoriti novi pogon na području ovog kantona, piše Večernji list BiH.

Prije početka rada sve žene koje su otišle na probni rad obavile su potrebne liječničke preglede te su im otvoreni bankovni računi.

Posao se odvija u tzv. čistim prostorima. To su posebno kontrolirana područja radi osiguranja proizvodnje sterilnih proizvoda. Nužna je i posebna radna odjeća u koju spadaju posebne kape.

Kako ne bi došlo do kontaminacije proizvoda, žene ne smiju koristiti šminku ni imati ispolirane ili nalijepljene nokte. Od nakita je dopušten samo vjenčani prsten, rečeno je ranije iz ove firme.

Iako je na prezentaciji u Grudama krajem 2018. bilo rečeno kako će se svaki vikend vraćati kućama, dogovor je ipak nešto drukčiji. Naime, radnicama koje su otišle više odgovara da rade tri sedmice u komadu te da četvrti provedu kod kuće, na što su iz spomenute firme pristali.

Kompanija, poznata i po kratici L&R, zapošljava 4500 ljudi, a plan je ako se tvornica izgradi u Hercegovini, tačnije u jednoj od lokalnih zajednica ZHK-a, da u njoj radi 200 žena plus tehnička služba, a s vremenom i do 700 njih.

Frma je 2015. uprihodovala više od pola milijarde eura, a investicija u Hercegovini, ako se u L&R dogovore, koštat će 6 miliona dolara (oko 5 miliona i 270 hiljada eura).

– U svijetu se povećala potražnja za našim proizvodima, tako da moramo povećati ljudske resurse koji će proizvoditi na stabilnoj lokaciji. Hercegovina bi bila dugoročno rješenje – kazao je direktor prodaje za BiH i Hrvatsku Tvrtko Blaić.

Veliku ulogu u cijelom projektu, priznaje Blaić, odigrala je Vlada ZHK-a.

– Nemojte misliti da ljudi u vašoj Vladi nisu stručni, da ne znaju koga su pozvali. Mi smo njima uputili pismo namjere na temelju kojeg su oni sve parametre provjerili. Već dva puta smo se sastajali i održavali prezentacije, a sve u svrhu eventualnog pokretanja posla u u Hercegovini – kazao je Blaić prigodom prezentacije u Grudama, koja je privukla više od 500 zainteresiranih radnica.

Budući da je trenutno na probnom radu tek dio zainteresiranih radnica, sve ostale mogu se prijaviti za drugu turu koja bi u Češku trebala krenuti već u februaru.

No, iako se radi o probnom radu, sve dok se ne donese odluka o tome gdje će se graditi novi pogon, radnice koje se pokažu kvalitetnom radnom snagom mogu ostati raditi u pogonu u Češkoj.

OGLASI

Loading