Select Page

Gruđanin ima 102 magarca, proizvodi mlijeko i razmišlja o “magaraćem parku”

Gruđanin ima 102 magarca, proizvodi mlijeko i razmišlja o “magaraćem parku”
Ovaj uzgajivač je 2011. godine krenuo s jednom magaricom, a danas ih ima 96 i šest magaraca za rasplod, a mlijeko šalje diljem Bosne i Hercegovine.

Jednu magaricu je imao Ante Grizelj 2011. godine na obiteljskom imanju u Sovićima, u općini Grude, piše Agroklub.ba.

Danas na farmi, on i dvojica braće sa suprugama i djecom skrbe o 102 grla i to 96 magarica i šest magaraca za oplodnju. Većinu je obitelj kupila, ali ima i priličan broj magaraca iz uzgoja.

Magarica je plodna od druge godine, a godinu dana nosi. Kada ima mladunče, od dva i pol mjeseca ono se odvaja od majke po tri sata i tako se muze. Dva i pol, do maksimalno tri decilitra, daje mlijeka dnevno, a koliko će magare popiti dnevno, to se ne može procijeniti, govori nam Ante dok obilazimo štale i pašnjake oko kuće koji su ograđeni i nastavlja:

Savan Babić: Proizvodi ljekovito magareće mlijeko i mašta o “magarećem parku”

Imao sam u polju pašnjake, ali posljednje dvije godine ih ne vodim dolje, strah me zbog opasnosti od vuka. No, u ljetno vrijeme odem tamo, nakosim trave nekoliko prikolica.

Zimi se ove životinje hrane sijenom, zobi i slično a kada je nevrijeme ili snijeg, onda su u štali. No i zimi i ljeti ipak su više na otvorenom, na ispaši po pašnjacima oko kuće i to radi kvalitete samog mlijeka a od vuka ih čuva pet pasa koji razigrano skakuću oko nas dok obilazimo magarce.

Dostava mlijeka brzom poštom

Ovo obiteljsko gospodarstvo sa magarećim mlijekom djeluje na razini cijele Bosne i Hercegovine kao tržištu, a mlijeko se distribuira brzom poštom u sve dijelove zemlje. Na taj način stiže do onih kojima je potrebno u borbi protiv raznih bolesti, poglavito dišnog sustava jer je poznato da upravo magareće mlijeko ublažava simptome ili liječi bronhitis, astmu i druge tegobe vezane za respiratorni dio ljudskog organizma.

Plati koliko ko može

Litar magarećeg mlijeka košta 50 KM, no čuli smo kako Grizelj poklanja mlijeko ukoliko je nekome uistinu potrebno za liječenje određene bolesti, a ne može si ga priuštiti.

Gledajte i u današnje vrijeme kao i prije, tko nije u mogućnosti i stvarno ne može kupiti, a potrebno mu je djetetu litra ili dvije mlijeka, nije važna količina, ja to od sebe poklanjam, potvrđuje Ante i objašnjava da je inače potrebna predbilježba za mlijeko koje se naručuje, a sve je ovisno o potražnji.

Nekada se čeka na mlijeko po dva ili tri dana, ponekada samo jedan. No, bilo je slučajeva da je bilo narudžbi mjesec dana unaprijed. Sve ovisi o količini koju imam u pripravnosti. Nikakve kemikalije ne miješam, nikakvo drugo mlijeko, tako da je nekada potrebno malo čekati na red, objašnjava ovaj proizvođač i dodaje da je mlijeko nosio i na analizu radi bakterija i na kojoj je potvrđeno da je čisto, a tko sumnja, može to i sam napraviti.

Pored ljubavi prema poslu, nadaju se i poticajima

A da bi se dobilo magareće mlijeko, treba raditi od jutra do mraka, iz dana u dan, bez odmora, blagdana i praznika. Uostalom, kao i brojne druge OPG aktivnosti vezane za uzgoj životinja. Stoga, s pravom pretpostavljamo da je za ovaj posao potrebna velika količina ljubavi.

Jabuka.tv

OGLASI

Loading