Select Page

Hajduk – film o Mijatu Tomiću prikazan u Posušju

Hajduk – film o Mijatu Tomiću prikazan u Posušju

Hajduk – film o Mijatu Tomiću prikazan je večeras posuškoj publici u kinodvorani. Posušje je treći grad (nakon Mostara i Tomislavgrada) u kojem je prikazan ovaj dugometražni film.

Riječ je o filmu koji je snimljen prema istinitome događaju, prema ideji i izvedbi tomislavgradskoga bračnog para Marije i Branka Perića. „Na samom početku zahvalio bi se općini Posušje i načelniku Branki Bagi koji su pomogli u nastajanju ovoga filma, ali isto tako i mnogim privatnim tvrtkama iz Posušja čiji su predstavnici i večeras s nama, a koji su također puno pomogli u realizaciji ovog filma,“ kazao je Branko Perić, redatelj filma.

U filmu glavne uloge igraju: Josip Tabak, Goran Grgić, Damir Beljo, Borko Brajović, Sado Seferović i Amer Tarabar, a glazbu potpisuju Mihailo Božović i Josip Vukoja.

Film je sniman duže od godinu dana na Duvanjskome polju, u Parku prirode Blidinje te u Tešnju, a predstavlja hrabrost i bunt mladoga čovjeka protiv velike sile, tadašnjeg Osmanskog carstva. Mijat Tomić kroz povijest je poznat kao vođa hajduka, koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva u jednom dijelu teške hrvatske povijesti na ovim prostorima. Rođen je u selu Gornji Brišnik, u današnjoj općini Tomislavgrad.

S obzirom da jako malo poznajemo lokalnu povijest, da nema puno pisanih tragova, te da se jako puno povijesnih događaja temelji na usmenoj predaji, ovaj film je u smislu očuvanja jednog djela hrvatske povijesti pravo blago.

„Mi smo se potrudili da filmom zaokružimo priču o Mijatu Tomiću tako da gledatelji dobiju pravu sliku o životu i djelu ovoga povijesnog lika,“ kazala je Marija Perić, scenaristica filma. Dodala je da promocija filma sada ide najvjerojatnije u Ramu, a onda u Njemačku, pa se ponovo vraća u Hercegovinu.

Najavila je i drugi projekt Studija Perić. Riječ je o još jednom filmu koji će obraditi lik još jedne velike ličnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini – Dive Grabovčeve. „Scenarij je skoro gotov, nešto još dorađujemo, a početak snimanja filma o Divi Grabovčevoj planiramo za travanj iduće godine,“ kazala je Marija Perić.

posusje.net

OGLASI

Loading