Select Page

Smatraju li Izetbegovići svoje sunarodnjake poturicama?

Smatraju li Izetbegovići svoje sunarodnjake poturicama?

Je li Alija Izetbegović svoje sunarodnjake Bošnjake smatrao potomcima Osmanlija, kada je, na bolesničkoj postelji, dan prije smrti tadašnjem premijeru, a sadašnjem predsjedniku Turske Redzepu Taipu Erdoganu, po njegovom svjedočenju, kazao: Ti si potomak Fatiha, ostavljam ti Bosnu u amanet da se brineš o njoj”?

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Fatih, u prevodu osvajač, nadimak je turskog sulatana Mehmeda II, čija je vojska okupirala BiH i odrubila glavu posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, dok je posljednja bosanska kraljica-majka Katarina Kosača pred Osmanlijama pobjegla najprije u Dubrovnik, a potom u Rim gdje je i umrla.

Kraljica Katarina je u svojoj oporuci napisala da svoje zemlje, Bosnu i Hercegovinu ostavlja svojoj djeci u nasljedstvo, pod uvjetom da se vrate katoličkoj vjeri. Ako se ne vrate na katoličku vjeru, tad je svoje zemlje ostavila u nasljedstvo Svetoj Stolici, Vatikanu, koji može njom upravljati po svojoj mudrosti.

Prije nego je u krvi uništena bosanska država u njoj je živjelo 850.000 stanovnika, od čega 85 posto katolika, kažu povjesni dokumenti, da bi na kraju turska vladavine katolika bilo 18 posto, što dovoljno svjedoči o karakteru Osmanskog carstva. Kraljica Katarina i sama katokinja, bila je istinska narodna vladarica, pa njezino ostavljanje u nasljedstvo BiH Vatikanu, ima, pogotovo s aspekta srednjovjekovnih kraljevstava, govoreći današnjim političkim riječnikom puni i lagitimitet i lagalitet.

Za razliku od Kraljice katarine, Alija Izetbegović je, bio tek predstavnik jednog od tri suverena naroda u BiH. Niti je bio suveren BiH, niti dašanje suverene države bilo tko može ostavljati bilo kojoj drugoj državi u amanet.

No, ta njegova izjava, kojom se diči njegov sin Bakir i turski predsjednik Erdogan, ne samo da pokazuje podanički odnos oca i sina Izetbegovića prema Turskoj, već otvara još niz pitanja koji izazivaju identitarnu zbrku među samim Bošnjacima, koji bi se s pravom mogli upitati tko smo mi i kuda idemo?

Ako smo autohtni narod, kojeg su Turci preobratili na Islam, a u povjesnim knjigama bezbroj je primjera kako je to činjeno, zašto nas onda naš rahmetli vođa riječima upućenim Erdoganu” ti si potomak Fatiha ostavljam ti BiH u amanet” tretira kao potomke Osmanlija- pripadnike turske nacionalne manjine u BiH, poturice,… što je naziv kojeg sami Bošnjaci smatraju pogrdnim, kada ih tako nazivaju Srbi ili Hrvati.

Mogli bi se, također, upitati kako istovremeno možemo govoriti o “hiljadugodišnjoj državnosti Bosne”, pozivati se na srednjovjekovnu Bosansku državu, a slaviti njezine osvajače i one koji su tu državu okupirali i uništili, te neoosmaniste.

Kuda mi idemo, kuda nas Izetbegović vodi?, logično je pitanje koje se Bošnjacima nameće. Možemo li smatrati iskrenim i kredibilnim deklarativno zalaganje našeg lidera Bakira Izetbegovića i dužnosnika njegove SDA za priključenje BiH Europskoj uniji, dok on pristaje biti marioneta, s Europskom unijom posvađanog, turskog predsjednika Erdogana.

Konačno koji je smisao birati Izetbegovića, ako će on suverenitet koji smo mu delegirali, izavom ” on je naš predsjednik, on je naš lider, darovati predsjedniku druge države, stavljajući tako ničim izazvan cijeli narod u podanički, umjesto partnerki odnos prema drugoj državi.

Dok Čović boravi u Bruxellesu i Strasbourgu te europske parlamentarce i najviše dužnosnika EU Tuska i Mogherini, te glavnog tajnika NATO-a Stoltenberga nastoji uvjeriti kako svi u BiH zagovaraju euroatlanske integracije BiH, Izetbegović je češće u Ankari i Istanbulu nego u svom Sarajevu.

U priopćenjima sa sastanka s Turskim predsjednikom naglašava se snažna podrška Turske članstvu BiH u EU. Turske, koja zbog autoritarne vladavine njezinog predsjednika, Bakirovog lidera, masovnog uhićenja njegovih neistomišljenika, sudaca, tužitelja, liječnika, novinara i zatvaranja oporbenih medija… više nitko ne želi u EU.

HMS

OGLASI

Loading