Select Page

HNŽ ima najviše zaraženih koronavirusom, a nema dovoljno opreme

HNŽ ima najviše zaraženih koronavirusom, a nema dovoljno opreme
Virus Covid 19 uzima maha u zemlji. Nažalost, zabilježena je i prva žrtva u BiH, i to u Bihaću. Na području Hercegovačko – neretvanske županije je 17 zaraženih.

Medicinsko osoblje mostarske bolnice čini sve kako bi se hospitalizirani pacijenti izliječili, a novinari Dnevnog lista su nastojali istražiti što je ono čega im danas najviše nedostaje i čemu bi se najviše obradovali.

Testovi, skafanderi…

Član Kriznog stožera i ujedno infektolog na SKB doktor Jurica Arapović rekao nam je da u ovom trenutku najviše nedostaje testova za brzo mikrobiološko dokazivanje PSA dijagnostike. Također, mali je i broj skafandera za liječenje teških pacijenata koji su na respiratoru.

Znate, tijekom dana liječnik koji liječi teške slučajeve minimalno 15 puta mora ući u izolaciju i isto toliko puta promijeniti skafander, te se istuširati. Zamislite kako nam je. Izloženi smo biohazardom djelovanju virusa i moramo se štititi specijalnim naočarama, kaljačama, maskama. Imamo na stanju nešto, ali to je kako nedavno reče doktor Ante Kvesić, dovoljno za jedan tjedan. Što nas može čekati ukoliko budemo imali 50 pacijenata na jednom mjestu? Trebat će nam 50 respiratora. Danas na respiratoru imamo jednog, a uskoro ćemo vjerojatno imati još jednog pacijenta, ističe doktor Arapović.

Kad je riječ o kadru, SKB je prema Arapovićevim riječima dobro popunjena u svim segmentima. U narednim danima u BiHu bi, prema najavama s viših razina vlasti trebali stići zrakoplovi s pomoći u opremi, a Arapović smatra i vjeruje da će ona u najvećoj mjeri završiti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Naša je županija s najviše zaraženih. Najteži slučajevi također su kod nas. I stoga bi trebalo razmisliti i najviše pomoći proslijediti ovdje. Treba znati da u našu gravitiraju još tri županije, napominje Arapović.

Nadaju se opremi

Prekompozicijom unutar bolnice, na SKB odnedavno praktično postoji odjel za Covid 19. Sve navedeno, naravno, iziskuje dodatne troškove.

Za ulaz na Odjel moramo imati biosigurnosnu opremu. Primarno, moramo zaštiti sve medicinske djelatnike. U vrijeme epidemije gubitak jednog epidemiologa na način da recimo ne radi mjesec dana mogao bi biti presudan. Trenutačno imamo jednog srednje-teškog pacijenta i teško je, a sad zamislite kako bi bilo da imamo recimo deset teških slučajeva, što je potencijalno moguće. Zato se nadam da će jedan veliki zrakoplov s opremom sletjeti u Mostar i sve nas iznenaditi i obradovati, zaključio je Arapović.

Predsjednik Kriznog stožera i ministar zdravstva doktor Goran Opsenica nije odgovarao na pozive i poruke.

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović s druge strane napominje da su na posljednjim sjednicama Vlade date preporuke Civilnoj zaštiti, te da je izdvojeno novca koliko je bilo moguće za sve potrebe u ovim kriznim danima.

Konkretno ne zna što je to što nam najviše treba, jer nisam dio Stožera, a uz to sam posljednjih dana bio zauzet problemima koje je ovaj virus donio u moj resor, dakle u obrazovanje, rekao je Hadžović.

Upitan je li online nastava jedino rješenje u ovim danima, a on je odgovorio:

Naravno. Nema druge. Imamo takve mjere na snazi da je djeci zabranjen izlazak iz kuća i stanova. Pozivam sve na strpljenje, jer je zdravlje iznad svega. Nismo imali drugo rješenje osim sve nadoknaditi na ovakav način. Imamo dvije platforme, vidjet ćemo koja će biti izabrana, kazao je.

jabuka.tv

OGLASI

Loading