Select Page

HODANJE ZIMI: SEDAM RAZLOGA ZBOG KOJIH SE ITEKAKO ISPLATI KRENUTI U ŠETNJU

HODANJE ZIMI: SEDAM RAZLOGA ZBOG KOJIH SE ITEKAKO ISPLATI KRENUTI U ŠETNJU

Iako nam hladnoća i niske temperature često služe kao opravdanje da se zatvorimo u kuću i provedemo vikend ispod dekice, prednosti zimskog hodanja, kako za mentalno tako i za fizičko zdravlje, tolike su da ćete nakon čitanja ovog teksta poneko popodne na kauču, nadamo se, zamijeniti šetnjom u kojoj vas neće spriječiti niske temperature. Svježi zrak i kretanje, a možda i malo sunca, korisni su za zdravlje i raspoloženje. No, prije nego krenemo pisati o benefitima zimskog hodanja, bitno je spomenuti da se za njega trebate dobro pripremiti.

1. Za početak – na sebe odjenite nekoliko slojeva odjeće kako biste se mogli prilagođavati trenucima u kojima se zagrijete ili hladite. Bilo bi dobro i da gornji sloj odjeće bude otporan na vodu i vjetar, kao i da imate reflektirajući prsluk, posebno ako će vaše hodanje ući u noć.

2. Također, ne zaboravite rukavice, ako je potrebno na ruke stavite i dva para kako bi vam ruke bile na toplom. Kad se zagrijete, najlakše je jedan par skinuti. I nemojte hodati s rukama u džepovima jer na taj način utječete na vašu ravnotežu.

3. Glavu pokrijte kapom, a lice i vrat ogrnite šalom. Pobrinite se i da je vaša obuća za zimske šetnje topla, vodootporna i da se ne kliže jer led zimi nije rijetkost.

4. Također, bitno je da u slučajevima velike hladnoće isplanirate aktivnost unaprijed. Razmislite što ćete raditi vani i koliko dugo planirate ostati, odnosno hodati, a razmislite i o najbržem putu do vaše kuće za slučaj da vam ipak postane prehladno. Sa sobom ponesite vodu i mobitel, a stvari stavite u ruksak.

5. Ako će hodanje postati vaša zimska aktivnost, ne bi bilo loše da nabavite štapove za hodanje, pogotovo ako će vaš odabir biti neravan teren.

6. I pokušajte pronaći društvo koje će vas motivirati da vaše šetnje ne budu jednokratna stvar nego redovita aktivnost.

7. Prije izlaska obratite pozornost na temperature i vjetar koji može imati obmanjujući učinak jer utječe na osjet hladnoće, a što je vjetar jači taj je osjet “niži” od stvarne temperature zraka.

Naprimjer, ako vjetar puše brzinom od 15/km na sat, a vani je izmjerena temperatura 10 stupnjeva Celzijevih, osjet će biti kao da je osam. Ako na istoj temperaturi vjetar puše 100 km/h osjet će biti 4.

KORISTI OD HODANJA ZIMI

A sad krenimo na benefite koje zimsko hodanje ima na vas i vaše zdravlje:

1. Dizanje s kauča

Hodanje je jeftino i lako. Te dvije stvari neka vam budu prvi poticaj da njime zamijenite popodnevno ležanje na kauču.

Još bolji poticaj da se bacite na hodanje je činjenica da su i znanstvenici uvidjeli čitav niz prednosti koje ima tek 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno, koja može biti umjerena ili jača, ovisno o vašim mogućnostima.

S druge strane sjedilački način života koji uključuje kauč sa sobom nosi čitav niz negativnih posljedica. Manjak aktivnosti između ostalog povećava rizik od srčanog udara, a tu su i oslabjela cirkulacija, pretilost, gubitak mišićne mase, problemi s leđima…

2. Sagorijevanje kalorija

Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija jer vaše tijelo napornije radi da ostane zagijano.

Jedna studija pokazalo je da vrijeme prevedeno na niskim temperaturama može povećati sagorijevanje kalorija i do 30 posto.Prije nego izađete u šetnju na niskim temperaturama bitna je dobra priprema.

3. Stvaranje zdrave navike

Dok ćete od vježbanja u teretani možda vrlo brzo odustati, hodanje je aktivnost zahvaljujući kojoj se lakše stvaraju zdrave navike – jer dok šetate vi istovremeno uživate u prekrasnoj prirodi i svježem zraku. I dok uživate u pogledu, broj prijeđenih koraka i potrošenih kalorija samo raste.

Kada krenete s hodanjem, ne bi bilo loše da pratite koliko vremena ste aktivni i koliko koraka ste prešli jer kada imate uvid u vaše rezultate porast će vam motivacija i želja da nastavite s aktivnošću. Polako će ova zdrava aktivnost postati vaša navika i dio rutine.

4. Duži život

Ako svaki dan odvojite 20 minuta za brzo hodanje, značajno smanjujete šanse za prijevremenu smrt. Pokazala je to studija provedena na sveučilištu Cambridge koja je obuhvatila 334 tisuće odraslih Europljana. Dovoljno je i skromno povećanje tjelesne aktivnosti da poboljšate vaše zdravlje i produljite život.

5. Pomaže u borbi s depresijom

Nakon blagdanskog blještavila, kod mnogih ljudi javlja se zimska depresija, a jedan od načina borbe s njom je i hodanje.

Naime, u slučaju depresije preporuča se što više vremena provoditi na otvorenom. Ako ste među onima koji su nakon blagdana potpuno potonuli, neka dio vašeg života postanu šetnje, po mogućnost na lijepim lokacijama, u prirodi što će biti dodatan plus.

6. Proizvodnja vitamina D

Iako nekad imamo dojam da sunce zimi ne vidimo danima, ono ipak zna ići u paru s niskim temperaturama, a samo 15 minuta na suncu, dva do tri puta tjedno, dovoljno je za proizvodnju vitamina D. Izlaganje suncu, naime, potiče proizvodnju ovog vitamina koji je, između ostalog, važan za jake kosti. Ovo neka vam bude poticaj da svaki sunčan zimski dan iskoristite za šetnju.

7. Hodanje je društvena ativnost

Šetnja na svježem, zimskom zraku, idealan je način za druženje s prijateljima. Osim toga, ako šetate sami sigurno ćete naletjeti na neke susjede, poznanike s kojima ćete se pozdraviti i ugodno popričati. I dan će odmah biti ljepši, piše zadovoljna.dnevnik.hr

Blidinje.NET

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading