Select Page

U susret predstavljanju u Posušju: Sve o knjizi „Krijesnice“

U susret predstavljanju u Posušju: Sve o knjizi „Krijesnice“

Promocija knjige „Krijesnice“ čiji su autori osobe s invaliditetom, njihovi roditelji i stručnjaci koji im pomažu u svakodnevnoj borbi za napredak bit će predstavljena u Posušju u nedjelju 27. veljače. Predstavljanje će se održati u kinodvorani Posušje s početkom u 19 sati. Knjiga donosi mnoštvo priča osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, ali i svih onih koji su najbliži njima: od obitelji, susjeda do stručnjaka koji rade s njima.

Knjigu će predstaviti Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske ogranak Čitluk i Antea Bagarić ispred uredništva knjige „Krijesnice“. Program će voditi Anđelka Franjičić, a na večeri predstavljanja zapjevat će i vokalno – instrumentalni sastav Eterno iz Posušja.

Krijesnice

Promocija u Posušju je ukupno šesnaesta promocija ove knjige.  Knjiga “Krijesnice” rodila se iz ideje podizanja razine svijesti u društvu o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Ona je krik koji, kroz životne priče osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja, braće i sestara, prijatelja, susjeda, stručnjaka, studenata, želi rušiti diskriminaciju i predrasude. Nastajala je kroz mjesece rada i truda čitave vojske ljudi. Broji 91 priču, od ukupno 89 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Kroz knjigu se protežu crteži djece s teškoćama u razvoju i animacija na papiru. U njoj se može naći i kazalo ispravne terminologije i bonton ponašanja prema osobama s invaliditetom. Ova knjiga je nešto novo i nešto potrebno društvo. Ona je osvježenje koje će buditi pozaspalu ljudskost i jednaka prava i ljubav za svaku osobu.

Zanimljivo je spomenuti i da je od 1. veljače knjiga dostupna na youtube kanalu u audio izdanju. (https://www.youtube.com/watch?v=wsrai4Cj9bw)

O knjizi „Krijesnice“ možda je najProf. dr. sc. Zrinjka Stančić s Odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svoj je osvrt urezala u korice Krijesnica. „Priče obogaćuju, svaka na svoj način. Svaka priča, bez imalo patetike kao osnovnu temu obrađuje invaliditet, ponekad invalidnost sagledanu iz različitih perspektiva. Nastale su u četiri mjeseca, od početka lipnja do kraja rujna, u izvanrednim okolnostima uvjetovanim COVIDom-19. U pričama su prisutni različiti diskursi u okviru kojih se izmjenjuju slike iz života i različite konstatacije. Mjesto rasta i razvoja autora su obitelj, pružatelji usluga u sustavu izvan institucionalne skrbi u zajednici, Bog, vjera. Priče stavljaju pojedinca, dijete s teškoćom, osobu s invaliditetom u središte zbivanja, autori preispituju suočavanje s različitošću, nošenje s invaliditetom u obitelji, školi, mikro i makro zajednici. U pojedinim pričama autori nas suočavaju s donošenjem značajnih životnih odluka, one se odnose kako na osobu s teškoćom, tako i ono još važnije, smještavanje problema izvan osobe, obitelji, u društvo. Osnovna ideja brojnih priča je da oštećenje koje objektivno postoji ne treba negirati, ali ono nikako ne smije umanjiti vrijednost osoba kao ljudskih bića. Djeca s teškoćama, osobe s invaliditetom i njihove obitelji, braća i sestre, još uvijek su u Hrvatskom te Bosansko-hercegovačkom društvu nedovoljno vidljive. Premalo je onih koji o sebi razmišljaju kao ispunjenim i ostvarenim osobama, koje ponajprije razumiju sebe. Mnogo više je onih koji još uvijek nailaze na dvojbe, sumnje, predrasude, radi različitosti po funkciji tijela, srca, uma i ponašanja. Osobe s invaliditetom široj su javnosti uglavnom vidljive samo 3. prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ova knjiga pruža jedinstvenu priliku osobama s invaliditetom na podizanje svijenosti o životu i vrijednostima osoba, njihovih obitelji, okruženju kojem bez sumnje pripadaju. Namijenjena je svima: liječnicima, odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, socijalnim pedagozima, studentima, građanima“, napisala je prof. dr. sc. Zrinjka Stančić.

radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

OGLASI

Loading