Select Page

Hodočašće trećara u Kraljevu Sutjesku

Hodočašće trećara u Kraljevu Sutjesku

U nedjelju, 23.10., naše bratstvo FSR-a Posušje i FSR-a Gradac uputili su se na tradicionalno deveto hodočašće u Kraljevu Sutjesku, u čast blaženoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić, koju Franjevački svjetovni red Bosne i Hercegovine slavi kao svoju suzaštitnicu.

Naime, blažena Katarina bila je posljednja bosanska kraljica, a i sama je bila trećarica, te je noseći svoj teški životni križ, svoje patnje suobličavala patnjama Kristovim, po uzoru na svetog Franju Asiškog.

Slavljeno je svečano sveto misno slavlje koje je predvodio fra Miro Relota, gvardijan samostana u Fojnici, koji smo po povratku i posjetili. Fra Miro nas je dodatno poučio o životu blažene Katarine. Pojasnio je teške križeve koje je Katarina strpljivo nosila kroz života, a koje mnoge majke nose i danas.

To je križ izbjeglištva jer je blažena Katarina morala bježati iz domovine pod prijetnjom neprijatelja. To je i križ gubitka i smrti vlastite djece koje su Osmanlije nemilosrdno ubili.

hodocasce_kraljeva_sutjeska-3

Sve je ovo Katarina strpljivo podnijela, a svaki križ i nevolja, dovodili su je samo bliže Kristu. U tome je njena veličina. Iako je bila kraljica i mogla živjeti raskošno, Katarina se ipak odlikovala krepostima poniznosti i jednostavnosti, baš kao i asiški siromašak Franjo, nekoliko stoljeća prije nje.

Upravo to Isus govori u nedjeljnom Evanđelju o farizeju i cariniku. Isus poziva na ponizno srce i stalno pokajanje za grijehe, stalno obraćenje. Više mu se sviđa ponizna grešnost nego li ohola pravednost. Nakon svečane svete mise, održana je tradicionalna 17.smotra folklora u čast Kraljici Katarini. Bilo je divno vidjeti svu raznolikost, ali i zajedništvo kulturno-umjetničkih društava diljem naše drage Bosne i Hercegovine.

U povratku smo posjetili franjevački samostan u Fojnici i muzej koji je zapravo najstariji muzej u BiH, gdje se čuva vrijedna ostavština toga kraja.
Bogu hvala na svakom bratu čovjeku, na svetom ocu Franji Asiškom, na blaženoj Katarini, na ovom divnom hodočašću, na lijepom vremenu, molitvi i radosti Evanđelja koja je ponovo razigrala naša srca i pripremila nas na nove izazove koje ovaj svijet donosi.

zupa-posusje.com

OGLASI

Loading