Select Page

Rudnik Hudina Jama bb, 3270 Laško, Slovenija

Rudnik Hudina Jama bb, 3270 Laško, Slovenija

‘One govore; kosti su naše posahnule; nada je naša prošla; nema ništa od nas.’ Ezekiel, 37,11

Duhovi su čudna stvar. Moja osobna teorija je da većinu tih stvari projicira ljudski mozak kada ga preplavi strah i adrenalin. Doduše, neke su stvari neobjašnjive i tu je granični prijelaz ‘nemogućeg’ sa ovdašnjim svijetom. Ali što se zna dogoditi na ovoj strani svijeta, što se to zna probuditi u čovjeku, mračnije je od najdubljih dubina i strašnije od svih duhova.

U dubini jedne jame tinja svijeća za žicom zavezane ljude koji su ubijeni sami sobom; ugušili su se međusobno nakon što su zazidani. Uz toga, prije toga su izrešeni sa mecima koje su naredili , i vjerojatno nazdravili časom krvave pobjede. Poslije su i rešetali sami sebe, jer jedino što su voljeli više od krvi je čuvanje svoje časne stražnjice i prodavanje magle u kojoj su nestali nevini.

Broj mrtvih oko 3000

Iz samog rudnika iskopan je ogroman broj građevinskog materijala, nekoliko desetaka pregrada i nekoliko tona kamena koje su skoro šezdeset i četiri godine skrivale ono najgore što se dogodi u čovjeku. Ovakvih mjesta ima i previše, samo su pomno skrivene od očiju javnosti. Ova jama je navodno otkrivena preko nekih dokumenata, a zahvaljuću istraživanju Romana Leljaka, koji je neumorno istraživao i napisao knjigu o njoj, počelo je iskopavanje. Konačni broj mrtvih nije poznat, ali sadašnji je oko tri tisuće.

huda-jama-2

Jedino što se nije raspalo su čizme. Kada bi ih vodili na streljanje, stajali bi trojica u redu. Jedan je streljan, a sa sobom bi vukao ovu dvojicu u dubinu. Ako bi i preživljeli pad, osuđeni ste na smrt. Oko vas stotine ljudi, a izlaza nema. Zamislite takav kraj. Zamislite taj bolesni um koji je sadistički uživao u kricima i vapajima koji su dopirali iz mraka.
Mnogi su vezani žicom, žene su uglavnom silovane, pronađeni su ostaci razbijenih lubanja i zapaljenih uniformi. Sve naredbe dolazile su sa poznatog mjesta, i od poznatih ljudi. Jedan čovjek koji je preživio Križni put rekao mi je da je osobno vidio sadržaj naredbe na jednom papiru.

huda-jama-3

‘Kolji stoku.’

Pazite, to više nisu ni ljudi nego stoka. I što je najgore, to je toliko sustavno prikriveno i toliko je odanosti tom sistemu gotovo dvadeset godina nakon. Imao sam prilike slušati tvrdnje da ‘ovakve stvari ne postoje i da su to sve laži’. A tišina je zavladala Hudom Jamom, koja je vjerovali ili ne, imala niz pregrada od sto metara. Toliko metara straha je bilo među njima.
Kada će biti procesuirani zločini komunističkog poraća ? Nikad. Jer ‘nitko ne dira mečku u zvečku’. Hobotnica je još uvijek među nama, i pomno sluša svaki naš korak. Ali postoji jedna stvar na koju nisu računali. Kad-tad će nas smrt sve uzeti. Svatko treba gledati svoj život i biti spreman na sud koji nas čeka. Bez obzira kako i u koga vjerujete, kraj je isti kod svih. Hudina Jama se otkrila. Potražimo iduća mjesta i barem svijećom obasjajmo mrak kostima koje su dugo vremena čekale svoj uzdah nakon sedamdeset godina

Posušje.net/Nikola Vranjković

OGLASI

Loading