Select Page

Hrvati na udaru: Predsjedništvo BiH smijenilo dvanaest hrvatskih diplomata

Hrvati na udaru: Predsjedništvo BiH smijenilo dvanaest hrvatskih diplomata

Novi saziv Predsjedništva BiH donio je odluku o smjeni najvećeg broja veleposlanika BiH hrvatske nacionalnosti na prijedlog člana Predsjedništva Željka Komšića.

Tako je smijenjena dugogodišnja veleposlanica BiH u Kraljevini Belgiji Lidija Topić – Bouwen, zatim Renata Paškalj u Zagrebu. U Republici Italiji je vjerodajnice nedavno dostavio i veleposlanik Darko Zelenika. Među smijenjenima je i Tomislav Leko, dosadašnji veleposlanik BiH u Mađarskoj.

U Saveznoj Republici Njemačkoj nedavno je funkciju preuzela i Ankica Gudeljević, a u Poljskoj je veleposlanik iz reda Hrvata bio Ivan Dunđer. U Kraljevini Švedskoj opozvana je veleposlanica Vesna Ćužić, a u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Valentina Marinčić.

Veleposlanik pri Svetoj Stolici više nije Josip Gelo. Lucija Ljubić smijenjena je s pozicije šefice stalne misije Vijeća Europe u Strasbourgu. S pozicije konzulice u Milanu smijenjena je Ružica Udovičić.

Predsjedništvo je smijenilo i većinu srpskih veleposlanika u Bugarskoj i Češkoj Republici. Iz Crne Gore povučen je Vinko Radovanović, a iz Arapske Republike Egipat Duško Stojanović, Grčke Branko Dokić, a iz Države Izrael Jelena Rajaković. Smijenjen je i veleposlanik u Japanu Borislav Marić, u Kanadi Srđan Lalić, a u Rumunjskoj Mile Vasić, Slovenije Slavko Vučurević, Srbije Lazar Mirkić, Švicarske, kao i Anđelko Grahovac.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading