Select Page

OO HDZ BiH Posušje najoštrije osudio odluku SIP-a

OO HDZ BiH Posušje najoštrije osudio odluku SIP-a

Općinski odbor HDZ BiH Posušje poslao je priopćenje kojim se osvrće na odluku SIP-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Donosimo ga u cijelosti:

“Općinski odbor HDZ BiH Posušje najoštrije osuđuje odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, u kojoj stoji da će se prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će se u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županije ukoliko su izabrani.

Ovom odlukom izravno je prekršena Odluka Ustavnog suda BiH i nastavak je daljnjeg narušavanja konstitutivnosti hrvatskog naroda.

Način popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH može učiniti jedino Parlamentarna skupština BiH na način da u Izbornom zakonu BiH (članak 20.16A stavak 2) propiše nova pravila za popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, jer su stare odredbe sukladno odluci Ustavnog suda BiH stavljene van snage.

Treba podsjetiti da su Venecijansko povjerenstvo, a i Ustavni sud BiH jasno naglasili kako Dom naroda FBiH nije dom županija (kantona) nego dom konstitutivnih naroda i kako je Ustavni sud po apelaciji Bože Ljubića donio odluku brisanja dijela izbornog zakona koji govori da se „Svakom konstitutivnom narodu daje jedno mjesto u svakom kantonu“.

Pozivanje na popis iz 2013. kao kompenzacija za ovakvu protuustavnu odluku je u najmanju ruku licemjerno, jer Središnje izborno povjerenstvo nije ni moglo ni smjelo primijeniti popis iz 1991. Naime, u poglavlju Izbornog zakona BiH, točnije članku 10.12, jasno piše da nakon svakog popisa Izborno povjerenstvo BiH donosi odluku o popuni Doma naroda, odnosno o načinu popune Doma naroda kao posrednih izbora u FBiH.

Ova Odluka je još jedan dokaz da u BiH konstantan pritisak na državne institucije vrše određeni međunarodni činovnici koji se svim snagama bore da u BiH vlada stanje političke nestabilnosti, kako bi se što duže zadržali u BiH i nastavili koristiti razne privilegije radi osobne koristi.

Očekujemo od Hrvatskog narodnog sabora da pokrene apelaciju pred Ustavnim sudom BiH od kojeg će zatražiti da se odluka CIK-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po principu da se iz svake županije ukoliko su izabrani bira po najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat proglasi neustavnom.

Također, očekujemo od svih legitimno izabranih hrvatskih dužnosnika nastavak borbe za izmjenu Izbornog zakona koje bi bile u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, stoji u priopćenju Općinskog odbora HDZ BiH Posušje kojeg potpisuje predsjednik Općinskog Odbora i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković.

Posušje.net

OGLASI

Loading