Select Page

Hrvati u BiH listom za Kolindu Grabar Kitarović

Hrvati u BiH listom za Kolindu Grabar Kitarović

Prema neslužbenim preliminarnim rezultatima 76,71 posto birača izvan Hrvatske glasalo je za kandidatkinju HDZ-a, 11,76 posto za aktuelnog predsjednika Ivu Josipovića, 8,01 posto za Milana Kujundžića i 3,10 posto za Ivana Vilibora Sinčića.

I Hrvati u BiH s hrvatskim državljanstvom listom su u nedjelju na hrvatskim predsjedničkim izborima glasovali za kandidatkinju HDZ Kolindu Grabar Kitarović. Čak 80,60 posto, onih koji su izašli na izbore podržalo Grabar Kitarović, 12,36 posto Josipovića, Kujundžića 4,65, a najmlađem kandidatu Sinčiću podršku je dalo 2,09 posto hrvatskih državljana iz BiH.

Svega 15 biračkih mjesta u BiH

Podsjetimo, u nedjelju se u BiH moglo glasovati na svega 15 biračkih mjesta i to u Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu, te generalnim konzulatima u Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Procijenjuje se kako u BiH oko 260.000 građana ima pravo glasovanja na hrvatskim izborima, a u nedjelju je na birališta izašlo njih 4.885. Razlog tako malog odziva je reducirani broj biračkih mjesta, koja se nalaze samo u četiri grada, pa birači ne žele putovati i uz to čekati u dugim redovima da bi ostvarili svoje biračko pravo, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj najviše glasova dobili su Josipović i Kitarović i oni će biti dva kandidata koji će se 11. siječnja natjecati za predsjednika Hrvatske u drugom izbornom krugu.

poskok.info

OGLASI

Loading