Select Page

Hrvatska obilježava 26. godišnjicu vojno-redarstvene akcije “Bljesak”

Hrvatska obilježava 26. godišnjicu vojno-redarstvene akcije “Bljesak”

Hrvatska danas obilježava godišnjicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je, prije 26 godina, u manje od 32 sata oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupirane zapadne Slavonije.

Intoniranjem hrvatske himne u  8.55 sati kod spomen-obilježja “Kocka vedrine (Trg dr. Franje Tuđmana) počelo je službeno obilježavanje 26. godišnjice akcije Bljesak.

Pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO “Bljesak”. Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga, a potom sukcesivno, sukladno epidemiološkim mjerama, predstavnici državnog vrha.

Predsjednik Milanović u Okučanima

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima. Tom prilikom položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja „Kristalna kocka vedrine“ na Trgu dr. Franje Tuđmana.

– Na današnji dan, sada već prije puno godina, hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije ‘Maslenica’ ’93. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije u kolovozu’95. godine Hrvatska konačno spoji i oslobodi. To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda o tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi i njima vječno hvala i slava hrvatskim herojima, izjavio je predsjednik Milanović nakon polaganja vijenca.

U izaslanstvu predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, ratni zapovjednik iz VRO Bljesak umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, ratni zapovjednik VRO Bljesak i potpredsjednik Udruge VeDRA umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni brigadir Miodrag Demo, pomoćnik zapovjednika ALFI Boris Biličić, umirovljeni brigadir Ivan Rašić, predsjednik Udruge TIGAR 90/91 Rakitje umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, predsjednik udruge VeDRA Ranko Britvić, tajnik udruge VeDRA-e Zoran Radman, vojni kirurg u Domovinskom ratu umirovljeni bojnik Zdravko Roje i član Središnjeg odbora udruge VeDRA-e Feđa Klarić.

Jandroković: Na današnji dan svi moramo biti zajedno

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskog sabora i položio vijenac u 10 sati.

– U ime Hrvatskog sabora s velikim ponosom i čašću došao sam ovdje iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata  – operaciju Bljesak – kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, a posebna zahvalnost onima koji su dali život za hrvatsku slobodu, demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi, rekao je šef Sabora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom je položio vijenac u 10.30 sati. Uz predsjednika Vlade bili supotpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
– Na današnji dan ne želim komentirati podjele, želim iskazati poštovanje onima koji su zaslužni za ovo što danas imamo i danas je dan kad svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u presudnim trenucima hrvatske povijesti, dodao je Jandroković dodajući još jednom da ne želi ulaziti u polemike.

– Prostor za polemike postoji u drugim danima, ali danas je dan ponosa i slave.

– Svi smo danas došli iskazati poštovanje hrvatskim vojnicima, policajcima, bitno je da smo danas tu, zaključio je Jandroković.

“Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Želim zahvaliti svima, onima koji su poginuli u akciji Bljesak. Želim zahvaliti potpredsjedniku vlade na ovom spomeniku ovdje. Vlada je donijela novi zakon o hrvatskim braniteljima, ispravljene su neke stvari koje nisu bile dobore, to činimo jer je Domovinski rat temelj Hrvatske. Stoga ćemo i budućnosti činiti sve za dignitet Domovinskog rata”, rekao je Plenković pa komentirao odvojeno polaganje vijenca:

Akcija “Bljesak”

“Bljeskom” su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Hrt. hr

OGLASI

Loading