Select Page

Hrvatska počinje isplatu dugovanja iz 2007. za stradalnike iz HVO-a

Hrvatska počinje isplatu dugovanja iz 2007. za stradalnike iz HVO-a

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) najavio je kako će tijekom ove godine isplatiti zaostatke vezane uz isplatu mirovina obiteljima poginulih i nestalih branitelja te najtežim invalidima, bivšim pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), što je iznos od oko 190 milijuna kuna (oko 50 milijuna maraka), piše Večernji list BiH. IZ HZMO-a su obavijestili korisnike mirovina ostvarenih prema ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji da je u tijeku obrada podataka radi isplate zaostalih iznosa mirovina tim korisnicima s obzirom na to da su ispunjeni uvjeti za isplatu prema odluci Vlade Republike Hrvatske donesenoj u listopadu 2016. godine.

Sačuvati prava

Ovom odlukom propisano je da se sredstva od povrata mirovina, ostvarena uplatom nositelja mirovinskog osiguranja u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, koriste za isplatu neisplaćenih iznosa mirovina korisnicima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članovima njihovih obitelji. Nakon obrade podataka, isplata bi trebala početi u svibnju 2017., i to za sve korisnike koji potražuju zaostatke za 2007. godinu. O daljnjim postupcima vezanim uz isplatu neisplaćenih iznosa mirovina ovim korisnicima iz HZMO-a su najavili da će naknadno obavijestiti javnost. 
To je bila i svojevrsna “čestitka” obiteljima poginulih, stradalnicima uoči jučerašnje obljetnice Hrvatskoga vijeća obrane koja je završnu svečanost imala u Mostaru. Sam ministar branitelja Tomo Medved je obraćajući se jučer na svečanosti u povodu Dana HVO-a nagovijestio da će se u ovoj godini donijeti i jedinstveni zakon kojim će se sva prava koje su do sada imali pripadnici HVO-a zadržati u novim odredbama. 
“Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim narodnim saborom BiH i udrugama kroz kvalitetnu suradnju iznalazi rješenja i odgovore na brojna pitanja i probleme koji muče obitelji poginulih i nestalih branitelja, kao i teške stradalnike. Kao ministar hrvatskih branitelja učinit ću sve da se stečena prava prepoznaju u jedinstvenom zakonu”, rekao je ministar Medved. Kako je i obećala, sadašnja hrvatska Vlada, prema obavijesti iz HZMO-a, kreće s izmirenjem duga Republike Hrvatske od oko 187 milijuna kuna prema 5019 korisnika HVO-ovih mirovina i članova njihovih obitelji. Razlika u novcu u HZMO-u se stvorila nakon razrješenje prijepora s državama nastalim raspadom Jugoslavije. 
Bivša ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, koja se nalazi na poziciji zamjenice ravnatelja HZMO-a, svojedobno je rekla da će biti “ispravljena dugogodišnja nepravda prema Hrvatima iz BiH, pripadnicima HVO-a”.

Povećanje za 201 mil. kuna

Usporedno s isplatama zaostalih mirovina, u RH svako malo se vode rasprave o tome što će značiti izmjena Zakona o braniteljima po kojemu će se pripadnici HVO-a u svojim pravima izjednačiti s pripadnicima HV-a. Iako su oporba i njoj skloni mediji nastojali strašiti javnost kako bi iz hrvatskog proračuna za izjednačavanje prava pripadnika HVO-a i HV-a bilo potrebno najmanje još dvije milijarde kuna, s obzirom na to da bi u paketu imali stambeno zbrinjavanje, vozila, prava na opskrbnine, ortopedska pomagala i dr., prema nacrtu sporazuma koji je u pripremi, kao i Zakona o pravima branitelja koji je usuglašen unutar radnih skupina, to, međutim, neće biti slučaj. Sam ministar Medved je potvrdio kako će se materijalna prava s vremenom riješiti aneksom ugovora s BiH te da se namjenska sredstva u proračunu za 2017. godinu uvećavaju za 201 milijun kuna. Preostalim pripadnicima HVO-a koji nisu invalidi RH će pružiti zdravstvenu skrb, korištenje veteranskih centara, pravo na psihosocijalnu pomoć, jednokratnu novčanu pomoć i pravo na troškove ukopa.
Prema sadašnjem stanju stvari, u sustavu HZMO-a nalazi se 6827 korisnika mirovina koji su bivši pripadnici HVO-a, kao i članova njihovih obitelji, od čega se 6186 odnosi na invalidske mirovine, a 641 je još obiteljska mirovina za poginule pripadnike HVO-a.

vecernji.ba

OGLASI

Loading