Select Page

Privremeno obustavljene stroge kontrole i ‘ludi zakon’ na granicama

Privremeno obustavljene stroge kontrole i ‘ludi zakon’ na granicama

Prekjučer je na snagu stupila je Uredba Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama Europske unije.

Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapacitetagranične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

Tijekom subote Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije”, priopćili su iz Ravnateljstva policije.

Zbog Uredbe su se protekla dva dana na granici sa Sloevnijom i Mađarskom stvarale ogromne gužve, a na ulazak u Hrvatsku čekalo se i po više od četiri sata.

index.hr

OGLASI

Loading