Select Page

HRVATSKI SABOR: SDP-ovci izbjegli minutu šutnje za preminulog generala Praljka i čitanje zajedničke izjave

HRVATSKI SABOR: SDP-ovci izbjegli minutu šutnje za preminulog generala Praljka i čitanje zajedničke izjave

Sjednica Sabora koja se održava u danas započela je zajedničkom izjavom svih parlamentarnih stranaka vezanom za hašku presudu šestorici Hrvata iz BiH, koju je pročitao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Nakon toga je uslijedila minuta šutnje.

Javnosti je u oči “zapela” činjenica kako velika većina zastupnika SDP-a nije bila u sabornici tijekom čitanja izjave i minute šutnje, čime su još jednom pokazali na koji se način odnose prema hrvatskim braniteljima (HV-a, HVo-a) i preminulom generalu Praljku.

Neki zastupnici nisu smatrali primjerenim da se u Hrvatskom saboru održi minuta šutnje zbog presude Haškog suda i čina Slobodana Praljka, zahvaljujući kojima danas sjede u saborskim klupama.

Željko Glasnović (Nezavisni za Hrvatsku) Pernaru je poručio kako je likovao jučer nakon presude.

“Trojica su me zvala jučer nakon što si likovao. Da su te jučer našli, ti ne bi sjedio ovdje danas. Praljak je jučer oduzeo život za povijesnu istinu”, kazao je Glasnović.

Potom je izgubio živce i burno reagirao na nečujno dobacivanje iz klupe gdje su se nalazili nekolicina SDP-ovih zastupnika koji su se podrugljivo smijali na njegove navode.

“Ti se smij tamo, poslije ćemo razgovarati ako mi imaš nešto za reći. Nemoj tamo brbljat, dođi poslije van. Vidjet ćemo se…”, kazao je Glasnović jednom od zastupnika.

U novonastalim okolnostima, Klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, Klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru”, poručio je Jandroković.

Nakon jučerašnje rasprave, Klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva.

Upravo je tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude.

Dopustite mi da u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izrazim iskrenu sućut njegovoj obitelji”, izjavio je Jandroković.

dnevnik.hr/Foto: Arhiva

OGLASI

Loading