Select Page

OTVORENO: Ministar Šprlje ukazao na problem nedostatka entiteta za Hrvate! Brkić zna da je na popisu, ali će i dalje ići u Hercegovinu

OTVORENO: Ministar Šprlje ukazao na problem nedostatka entiteta za Hrvate! Brkić zna da je na popisu, ali će i dalje ići u Hercegovinu

Sinoćnja emisija “Otvoreno” voditelja Mislava Togonala bavila se problemima Hrvata u BiH i političkim uhićenjima zapovjednika i vojnika HVO-a u Orašju.

Gostovali su ministar pravosuđa u RH Ante Šprlje, povjesničar Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest, Milijan Brkić potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Odbora za Ustav RH Peđa Grbin i Ravnatelj Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

U uvodu emisije Milijan Brkić je rekao kako su knjigu hrvatske samostalnosti, njenu prvu stranicu, napisali hrvatski branitelji. – Hrvatska se branila i u RH i u BiH, a branili su je i HV i HVO, ali i naši prijatelji iz Armije BiH. Ovo je nastavak relativizacije onog što su hrvatski branitelji ostvarili. Srbi sve ono što su izgubili, ono što su oni napali, pokušavaju prikazati kao ratni zločin nad njima. Ja pouzdano znam da sam na popisu. Išao sam prije nekoliko dana u rodnu Hercegovinu, idem i ići ću i dalje. Ja sam čist pred hrvatskim narodom i dragim Bogom. A ako me uhite, ako je to žrtva koju moram podnijeti za hrvatski narod, ja ću je podnijeti, kazao je Brkić, prenosi portal Grude.com.

I potpredsjednik Odbora za Ustav RH Peđa Grbin iz SDP-a fokusirao se na obranu hrvatskog naroda u BiH, kao i Hrvatske države. – Hrvatska mora pritvorenicima osigurati maksimalnu pravnu pomoć. Nakon toga mora se jasno postaviti pitanje, zašto je postupak u jednom trenutku vođen protiv 28 ljudi različite nacionalnosti, a sada se vodi samo protiv 10 osoba hrvatske nacionalnosti. To barem za jedan korak izlazi iz okvira prava, ističe Peđa Grbin zastupnik SDP-a, s obzirom da su muslimani koji su bili na popisu onih koje treba uhititi, ostali na slobodi.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor je istaknuo je kako bi, da Hrvatska zapovjednu odgovornost tumači kao što je tumače u BiH, sve bilo puno drukčije. – Mnogi su danas časnici Armije BiH i časnici vojske RS-a i kad bi se tumačila, na način na koji je oni tumače, zapovjedna odgovornost, stvari bi se mogle dramatično promijeniti, istaknuo je povjesničar Nazor.

Povjesničaru Lučiću pak drago je što su vlasti u Hrvatskoj konačno shvatile što se događa.- Vlasti i politike bili su suučesnici ovih događanja. Pa Stipe Mesić je 10 godina bio jedan od najjačih bošnjačkih lobista. To nije bilo nešto nepoznato, to je bilo nešto što se u sklopu ‘detuđmanizacije’ provodilo. Cilj je bio kriminalizirati i Domovinski rat, istaknuo je Lučić, prenosi Grude.com. Naglasio je kako se nad Hrvatima u BiH provodi institucionalno nasilje koje treba spriječiti. – U Stocu je visoki dužnosnik SDA, kad je skužio da neće dobiti izbore, pretukao dvojicu ljudi, uzeo glasačke listiće, i on je danas heroj u BiH, umjesto da bude u pritvoru. Ne bi me čudilo da Stolac bude na udaru ovakvih optužnica jer je to jedna od točaka bošnjačke politike i bošnjačkog nacionalizma. Možda se Stolac ovako pokuša modelirati. U Kraljevoj Sutjesci bošnjačko-bosanski unitaristi, antidaytonovci su upali u crkvu i na neki način oskvrnuli svetište time da su negirali pravo Hrvata na svetkovanje. I imate konačno ovaj slučaj u Orašju. Vidimo da se na neki način dijele karte i situacija se mijenja. Mi danas na granici Hrvatske imamo vježbu Rusa, Bjelorusa i Srbije, imamo bošnjačku politiku koja je uvezana i povezana s Turskom i Erdoganom. Pa mi danas govorimo o Europskom putu BiH o kojem se zasad zalažu samo Hrvati u BiH, hrvatski predstavnici koji nemaju tu snagu to pokrenuti i Republika Hrvatska koja najviše govori o europskom putu BiH, istaknuo je u Otvorenom povjesničar Lučić.

U završnoj riječi je ministar pravosuđa RH, MOST-ovac Ante Šprlje rekao sljedeće. – Reći ću vam neke od ključnih problema koji su doveli do ovoga. Institucionalno nepostojanje čvrste baze za Hrvate. Hrvati nemaju svoj entitet i to je jedan od glavnih problema hrvatske pozicije u BiH, ustvrdio je Šprlje i istaknuo kako se to mora otvoreno reći. Istaknuo je da Hrvati zbog svega toga nemaju bitne elemente postupanja u ovakvim situacijama. – Također, BiH je slabije funkcionalna država i veća je mogućnost manipulacije u slabim državama. Vi u RH, Francuskoj, Austriji ne možete manipulirati ovakvim optužnicama. Imate to da zbog takvog rata za pozicije unutar raznih institucija postajete manipulirani u svrhu političkih situacija, zaključio je Šprlje.

vecernji.ba

OGLASI

Loading