Select Page

HRVATSKI ŽUPANIJSKI MINISTRI ODLUČILI: Ne želimo da Federalno ministarstvo bude posrednik

HRVATSKI ŽUPANIJSKI MINISTRI ODLUČILI: Ne želimo da Federalno ministarstvo bude posrednik

Ministri obrazovanja županija i općina u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu oštro su se usprotivili nezakonitim pokušajima da se, inače neustavno Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti nametne kao posrednik između resornog državnog ministarstva te su najavili skoro osnivanje zajedničkog stručnog tijela zavoda za odgoj i obrazovanje za hrvatske županije, piše Večernji list BiH.

Izravno država i županije

Na posljednjoj sjednici Koordinacije ministara obrazovanja iz županija u BiH u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, održanom u ponedjeljak, upozoreno je na sve češću praksu Ministarstva civilnih poslova BiH koje komunikaciju s nadležnim županijskim ministarstvima obrazovanja vode preko Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH.

“Uvažavajući ulogu Ministarstva civilnih poslova BiH kao koordinirajućeg tijela uprave, napomenuli su kako Federalno ministarstvo nikako po svojoj ulozi nije posrednik za korespondenciju između nadležnih ministarstava obrazovanja i Ministarstva civilnih poslova BiH, pa time nije ni vidljiv razlog da nadležna ministarstva obrazovanja preko Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kao posrednikom komuniciraju s Ministarstvom civilnih poslova BiH, tim više što se svi dopisi upućeni iz Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH dostave u krajnjem roku ili nakon njegova isteka”, navode u priopćenju ministri obrazovanja županija u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.

Pozvali su državno ministarstvo da više ne koristi ‘posredničke usluge’ Federalnog ministarstva s obzirom na to je, po Ustavu FBiH, nadležnost obrazovanja i znanosti isključivo na razini županija. Na tome sastanku Koordinacije ministara raspravljalo se i o osnivanju međužupanijskog zavoda za odgoj i obrazovanje i usuglašavanju sporazuma koji će biti potpisan u skoro vrijeme, a na temelju kojega će krenuti registracija, s obzirom na to da su sve zainteresirane strane donijele odluke.

Izleti i ekskurzije

Ministri su također reagirali i na zaključke tzv. Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti FBiH, odnosno bošnjačkih ministara da se višednevni izleti i ekskurzije za učenike provode isključivo na teritoriju BiH. Hrvatski ministri su naveli da su pitanja vezana uz odgoj i obrazovanje učenika u isključivoj nadležnosti obrazovnih vlasti županija, škola i roditeljskih vijeća, a ne FBiH. Sukladno tim činjenicama planirat će se i ostvarivati nastavni plan i program, te godišnji planovi i programi rada škola kojima je detaljno uređena oblast izvanškolskih aktivnosti.

OGLASI

Loading