Select Page

INTERPOL RASPISAO CRVENE TJERALICE: Dvojica državljana BiH ratovali za ISIL u Siriji

INTERPOL RASPISAO CRVENE TJERALICE: Dvojica državljana BiH ratovali za ISIL u Siriji

Interpol je raspisao crvene tjeralice za dvojicom državljana Bosne i Hercegovine, Edinom Kahrimanom i Senadom Hasanovićem, zbog sudjelovanja u terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (ISIL), objavili su u utorak mediji u BiH.

Zahtjev za izdavanje međunarodne tjeralice za pripadnicima ISIL-a 28-godišnjim Kahrimanom i 30-godišnjim Hasanovićem uputile su pravosudne vlasti BiH nakon što je utvrđeno da su izvjesno vrijeme proveli boreći se na području Sirije.

kahriman

Senad Hasanović iz Sarajeva je 2007. godine proglašen krivim za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija te je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci u predmetu u kojemu se za terorističko udruživanje proces vodio protiv Mirsada Bektaševića, Abdulkadira Cesura i Bajru Ikanovića. Bektašević je početkom ove godine uhićen u Grčkoj jer se pokušao priključiti Islamskoj državi, dok je Ikanović poginuo boreći se na strani terorista.

hasanovic1

Tjeralice za Zeničaninom Kahrimanom je raspisana jer se, prema podacima policijskih i sigurnosnih službi, od 2013. godine bori na strani ISIL-a. Do sada je raspisano 12 Interpolovih tjeralica za bosanskohercegovačkim državljanima koji se bore na strani ISIL-a, dok za više njih vode postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

poskok.info

OGLASI

Loading