Select Page

Zastrašujući podaci o prometnoj sigurnosti, BiH gubi milijune KM

Zastrašujući podaci o prometnoj sigurnosti, BiH gubi milijune KM

Prema statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Distrikta Brčko, MUP županija, Agencija za sigurnost prometa RS), na bh. cestama u protekloj, 2018. godini dogodile su se ukupno 36.672 prometne nesreće, od kojih su zabilježene 7494 prometne nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 29.178 prometnih nesreća s materijalnom štetom, piše Večernji list BiH.

Zbog ovih zastrašujućih podataka o stanju sigurnosti prometa na cestama, ekonomija u Bosni i Hercegovini gubi stotine milijuna konvertibilnih maraka, ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i odštete, oštećenja imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti ozlijeđenih…

Utjecaj na ekonomiju

Podsjećanja radi, Fakultet za promet i komunikacije u Sarajevu, JP Ceste FBiH, uz konzultantske usluge SweROAD, napravili su 2011. izvješće o troškovima prometnih nesreća u Federaciji BiH. Tada je utvrđeno koliki su troškovi stradanja svake osobe (poginule, s teškim tjelesnim ozljedama i s lakšim tjelesnim ozljedama), kao i svake nesreće pojedinačno. Prema utvrđenim iznosima prema istoj matrici, može se reći da je samo u protekloj godini po toj osnovi FBiH izgubila više od 500 milijuna KM. Veliki broj prometnih nesreća na našim cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i niske razine prometne kulture većeg broja sudionika u prometu. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama jedan su od najčešćih uzročnika izazivanja prometnih nesreća (oko 24,3%), slijede prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u prometu te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije, nepovoljne uvjete na cesti itd. Također, prema informaciji Ministarstva prometa i veza Federacije BiH, sigurnost na cestama u većem bh. entitetu veoma je kritično pitanje jer je smrtni ishod po stanovniku oko pet puta veći nego u zemljama s najboljim rezultatima u Europskoj uniji.

Stanje nezadovoljavajuće

Iako je tijekom protekle godine smanjen broj prometnih nesreća, kao i broj poginulih u nesrećama, ipak se može zaključiti da je stanje cestovnoga prometa u našoj zemlji i dalje nezadovoljavajuće te da se nalazimo pri samom vrhu liste po smrtnosti u prometu. Tako je tijekom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila 72 poginule osobe na milijun stanovnika, što je daleko od prosjeka u EU-a – 49 poginulih na milijun stanovnika.

Prema podacima BIHAMK-a, najveći broj prometnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (37,44%), a zatim na magistralnim cestama (29,9%), zatim slijede lokalne (18,35%), regionalne ceste (9,88%) itd. •

vecernji.ba

OGLASI

Loading