Select Page

INZKO U ŠIROKOM: ‘Ako postoji neka diskriminacija, kako predsjednik Ćosić kaže, uvijek postoji i lijek’

INZKO U ŠIROKOM: ‘Ako postoji neka diskriminacija, kako predsjednik Ćosić kaže, uvijek postoji i lijek’

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić sa suradnicima održao je danas sastanak sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu dr. Valentinom Inzkom i veleposlanikom Japana u Bosni i Hercegovini NJ. E. Hideom Yamazakijem.

U obraćanju medijima nakon održanog sastanka, predsjednik Ćosić je izrazio zadovoljstvo ovim posjetom, prigodom kojeg su razgovarali o projektima koji su predviđeni strategijom razvoja Županije Zapadnohercegovačke. To su prije svega projekti koji se tiču zaštite okoliša, ekologije, i projekti energetske učinkovitosti, sustava javnih objekata, prije svega školskih objekata, pitanja infrastrukture općenito, ali je naglasak na ova dva područja zato što oni ulaze u projekte koji se realiziraju u suradnji sa razvojnom agencijom Ujedinjenih naroda.

inzko-siroki-0227315

Nadamo se da će Japanska vlada razmotriti predviđene projekte te dio sredstava koje planira uložiti u Bosnu i Hercegovinu, uložiti upravo ovdje u Županiju Zapadnohercegovačku, kazao je predsjednik Ćosić. Dodao je kako su sa g. Inzkom razgovarali o svim onim problemima koji muče Županiju kad je u pitanju položaj Županije u državi s obzirom na diskriminacijski Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Još jedanput su iznijeli posljedice tog Zakona i zamolili visokog predstavnika da upotrijebi svoj autoritet kako bi se široj kampanji, koja je pokrenuta za izmjenu toga Zakona, pridružio i Ured visokog predstavnika.

inzko-siroki-0227215

Visoki predstavnik je kazao kako je on u Županiju Zapadnohercegovačku došao čestitati novoizabranoj vlasti koja je formirana u veoma kratkom roku nakon izbora. Drugo što je u ovoj Županiji veoma važno je to da se ovdje nalaze neke krupne firme s kojima je imao sastanak u jutarnjim satima, od kojih neke 100% svojih proizvoda izvoze u inozemstvo. Visoki predstavnik Valentin Inzko je naglasio: „Ako postoji neka diskriminacija, kako je to predsjednik naveo, uvijek postoji i lijek. Ako je diskriminacija istinska, treba se otkloniti, i sigurno imate u meni nekoga tko je otvoren za takva pitanja“.

Veleposlanik Yamazaki je kazao kako je Japan zemlja koja pomaže Bosni i Hercegovini od 1996. godine i implementirala je više od 200 projekata, ali isto tako naglasio je da Japan ne može izgraditi ovu zemlju. I dalje će je pomagati, ali je na političarima na svim razinama vlasti u ovoj zemlji da što brže riješe probleme ekonomije i nezaposlenosti. Japanska pomoć od 1996. godine do sada je iznosila preko milijardu KM.

ABCportal.INfoFOTO Ivan RAMIĆ

OGLASI

Loading