Select Page

Iz tiska izašla knjiga “Književno Posušje”: Na 431 stranici donosi 87 autora kroz zadnja dva stoljeća

Iz tiska izašla knjiga “Književno Posušje”: Na 431 stranici donosi 87 autora kroz zadnja dva stoljeća

Iz tiska je izašla knjiga „Književno Posušje“ za čije su nastajanje zaslužni posuški autori Radica Leko i Stanislav Bašić.

Već dugo vremena autori ove knjige bave se mišlju da objedine u jednom djelu posuške autore, a posljednjih godina intenzivno su tragali za imenima onih koji su se upisali na književnu kartu Posušja. Knjigom je obuhvaćeno razdoblje od dva stoljeća književnog djelovanja u Posušju, a sadrži 87 autora, bilo da su rodom iz Posušja, ili su djelovali i dan danas djeluju na području naše općine ili ih, pak, za naše mjesto vezuju čvrste, najčešće, obiteljske veze, a žive i rade negdje drugdje.

Poštovani čitatelju, osobno smatram da je ova knjiga najbolja osobna karta i najbolji osobni spomenik općini Posušje, svim njezinim žiteljima koji tu žive, naravno i svima onima rasutima po svijetu. Ova knjiga donosi plodove duha 87 posuških pisaca, u njoj ćete naći brojne tekstove koji govore o onome što ste i vi sami u najintimnijim trenucima zamišljali, a niste imali volje ili dara da to zapišete pa je ona i dio vas samih. S druge strane ova knjiga će mnogima dozvati u sjećanje misao s početka ovoga teksta, o tome da onaj koji zaboravlja svoju prošlost, taj gubi svoju dušu, svoju duševnost, svoj osjećaj i osjećajnost. Možda će ova knjiga i u tom smislu postati kulturno pamćenje, napisao je u pogovoru knjige Stanislav Bašić.

U svom proslovu autorica knjige Radica Leko jasno poručuje – Ova knjiga neka bude spomen i zahvala onim autorima koji odoše iz naših života, potpora i priznanje već poznatim spisateljima suvremenicima, a onima koji tek počinju pisati neka bude poticaj i zadaća kako bi oni u budućnosti nastavili i obogatili te proširili svojim djelima naše „KNJIŽEVNO POSUŠJE“ .

Knjiga je tiskana u nakladi HKD-a Napredak, podružnice Posušje. Za ilustracije je zaslužna akademska slikarica Martina Tomić, grafičku pripremu je uradila Marijana Pekas, dok je knjiga tiskana u Grafotisku u Grudama. Autori knjige, umirovljena nastavnica hrvatskoga jezika i književnica Radica Leko i profesor hrvatskoga jezika, književnik, književni kritičar i novinar Stanislav Bašić ujedno su urednici i lektori knjige.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading