Select Page

Iz tiska izašla nova zbirka poezije Marine Alerić Bebić

Iz tiska izašla nova zbirka poezije Marine Alerić Bebić

Ovih je dana izišla iz tiska knjiga poezije “Vae soli” autorice Marine Alerić Bebić koja je, prijavljena pod šifrom “Odmetnik”, nagrađena na anonimnom natječaju Fondacije za izdavaštvo u Sarajevu za nova to jest dosad neobjavljena djela domaćih autora za 2018. godinu.

Na natječaj je pristiglo više od pedeset proznih i poetskih rukopisa a Marininoj zbirci je prosudbeno povjerenstvo (Nedžad Ibrahimović, Ivan Baković i Nehrudin Rebihić) dodijelilo najviše bodova u rangu poezije dok je u ukupnom poretku (i proza i poezija) drugopozicionirana na bodovnoj listi.

Zbirka je to zanimljive i pozitivno provokativne poezije univerzalnih motiva i problematike samog pisanja i objavljivanja, čiji je naslov zapravo latinska uzrečica “Vae soli” koja aludira na biblijski tekst : ” Jao samome – kad padne nema ga tko podignuti”.

Pravo tiskanja nagrađenih knjiga Fondacija je ovaj put dodijelila tiskari Planjax group iz Tešnja a knjige će se uskoro moći naručiti i kupiti u knjižarama Svjetlostkomerca, u Sarajevu , Mostaru i diljem Bosne i Hercegovine.
U mjesecu travnju bit će upriličena skupna promocija nagrađenih knjiga,u Sarajevu, u Skenderiji, u sklopu godišnjeg sajma knjiga.

Marini je ovo treća po redu dosad objavljena knjiga poezije.
Prve dvije (zbirka domoljubnih i bogoljubnih pjesama “Bijeli pelin” i zbirka poezije “Ptica na prozoru”) su joj objavljene istovremeno, kao književni blizanci, potkraj 2016. godine, u nakladi Matice hrvatske – ogranak Grude.
Ove prvijence autorica je dosad predstavila u Grudama, Zagrebu i Splitu. Predstavljali su je ugledni predstavljači kao što su publicist Mate Kovačević, dr.sc. prof. emeritus Vlado Pandžić, književnica Ljubica Benović, novinar Josip Jović, recenzent don Ilija Drmić, prof. Srećko Župić i splitska dramska umjetnica dojmljivih interpretativnih sposobnosti Mladenka Gruica.

Svoje predstavljanje Marinine britke zbirke poezije “Bijeli pelin” (koja uglavnom obrađuje vrijednosti Domovinskog rata i odnos politike i društva prema istome, iz kuta sestre poginulog hrvatskog dragovoljca, drinovčanina Ivana Alerića, mladog čovjeka iznimnog intelektualnog potencijala i vrhunskog moralnog profila) Josip Jović je poentirao riječima : ” Marina je mučenik, a mi smo tek Šimuni Cirenci”

Marina za sebe kaže da je pjesnikinja ljubavi – ljubavi o kakvoj Isus govori, ljubavi koja je od svega važnija, pa čak i od zdravlja. Jer, da nije tako, ne bi naš Gospodin Isus Krist išao na križ za nas nego bi čuvao zdravlje i glavu, niti bi naši dragovoljci i branitelji išli odbijat velikosrpsku agresiju nego bi čuvali zdravlje i glavu.

Čestitamo našoj čestitoj Marini na osvojenoj nagradi kojom je ujedno i opravdala povjerenje svojih predstavljača, te povjerenje Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne koje ju je primilo za svoju redovnu, punopravnu članicu prije nego li je objavila treću knjigu, a što je iznimno dopušteno i to u slučaju neupitne književne kvalitete, jer se inače, po pravilniku Društva, punopravnim članom postaje tek sa tri objavljene knjige, nakon što povjerenstvo za primanje u članstvo ocijeni da zadovoljavaju estetske i ine kriterije književne odnosno umjetničke vrijednosti.

OGLASI

Loading