Select Page

Izabrano rukovodstvo Skupštine (HDZ, SDA i SDP), ide izbor Vlade

Izabrano rukovodstvo Skupštine (HDZ, SDA i SDP), ide izbor Vlade

Izborom dva zamjenika predsjedatelja Skupštine Srednjobosanske županije, Muharema Grabusa (SDA) iz reda bošnjačkog i Nikole Simića (SDP) iz reda srpskog naroda, te izborom stalnih i povremenih tijela, završeno je konstituiranje Skupštine Srednjobosanske županije. Sjednica je održana jučer u Travniku i bio je to nastavak konstituirajuće sjednice održane još 10. prosinca prošle godine.

Novo vodstvo

Tada je za predsjedatelja Skupštine jednoglasno izabran Josip Kvasina (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata, dok kandidat iz reda bošnjačkog naroda Edin Mašić (DF) i Nikola Simić (SDP) iz reda srpskog naroda nisu dobili potrebnu skupštinsku većinu. Zbog stalnih nesporazuma u odnosima koalicijskih partnera SDA i DF, ovaj put je SDA, unatoč protivljenju DF-a, predložio Muharema Grabusa (SDA), koji je, kao i Nikola Simić, dobio uvjerljivu većinu skupštinskih zastupnika. DF je priopćio kako je napustio pregovore oko vlasti u SBŽ i prije ove sjednice. Izbor Nikole Simića, uime Kluba Hrvata prokomentirao je Mirko Batinić (HDZ BiH) kazavši, uz ostalo, kako Klub Hrvata nikada neće osporavati pravo bilo kojem klubu u županijskoj Skupštini pa tako ni ovoga puta Klubu Srba (Simić je jedini Srbin u županijskoj Skupštini) u predlaganju i izboru svojih predstavnika, niti će na bilo koji način kršiti i osporavati ustavna prava bilo kojeg konstitutivnog naroda. A Simić je to višekratno činio kao nelegalni predsjedatelj prije četiri godine u vrijeme konstituiranja županijske Skupštine i formiranja županijske Vlade, kršeći, snagom ruku koje je imao iza sebe, i ona elementarna ustavna prava kao što je vitalni nacionalni interes. Poručio mu je kako iz te nekorektnosti koju je prezentirao i provodio, mora izvući pouke i za sebe i za dobro svih građana koji žive na ovim prostorima. I većina zastupnika iz reda Kluba Hrvata glasala je za izbor Simića, a on na sve to nije imao nikakav komentar. Izabrana su i stalna i privremena tijela Skupštine pa su sada širom otvorena vrata usvajanju proračuna, te imenovanju mandatara za sastav županijske Vlade.

Minuta šutnje za Lučića

Početku rada županijske Skupštine prethodila je prisega Amele Haračić koja je u županijskoj Skupštini zamijenila Meliku Mahmutbegović (dopredsjednica Federacije BiH), te odavanja počasti minutom šutnje nedavno preminulom županijskom ministru MUP-a Jozi Lučiću.

vecernji.ba

OGLASI

Loading