Select Page

IZETBEGOVIĆEV “GLASNOGOVORNIK” ODGOVORIO LJUBIĆU: Hrvati su povlašteni u Bosni, volio bi da si i ti Bosanac

IZETBEGOVIĆEV “GLASNOGOVORNIK” ODGOVORIO LJUBIĆU: Hrvati su povlašteni u Bosni, volio bi da si i ti Bosanac

Na otvoreno pismo kojeg je predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić uputio predsjedavajućem Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA-a Bakiru Izetbegoviću, ovaj nije odgovorio. možda će, kad se vrati iz Bruxellesa, a možda i neće. Umjesto njega na Ljubićevo je pismo, želeći valjda priskrbiti si pet minuta slave, odgovorio nepozvani i neprozvani bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo Ljubić je u otvorenom pismu Izetbegoviću reagirao na tvrdnje lidera SDA da je priča o neravnopravnosti hrvata najobičnija manntra. Pobrojao mu je, predsjednik GV HNS BiH primjere neravnopravnosti Hrvata u BiH i obrazložio kako su intervencijama visokih predstavnika dekonstituirani, zbog čega i dalje, jer izborni zakon suprotno volji i nastojanjima hrvata, još nije izmjenjen, stoji otvorena mogućnost da im Bošnjacima i na sljedećim izborima izaberu člana Predsjedništva BiH, trećinu predstavnika u hrvatski klub federalnog Doma naroda, pa onda i predstavnike u federalnoj izvršnoj vlasti, kako su to činili u dva mandata 2000. i 2010. Podsjetio ga kako je visoki predstavnik ukinuo paritet u Vladi F BiH, i omogućio Bošnjacima dvotrećinsku većinu u izvršnoj vlasti, mjenjajući tako pravnim nasiljem, Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum- u korist većinskog, a na štetu manjinskog naroda.

Naveo je i kako je Federalni zavod za statistiku smanjivao broj stanovnika u većinski hrvatskim, a povećavao u većinski bošnjačkim županijama, zbog čega je Hrvatima oteto oko 200 milijuna maraka. Nije spomenuo, a trebao je, da je, međunarodna zajednica, omogućila da Sarajevo dobije dvostruko više novca od neizravnih poreza od drugih županija. Naveo je kako je polovica od 270.000 ubijenih i prognanih Hrvata s područja pod vlašću SDA. I tako redom. Sve potkrepljujući činjenicama, argumentima, brojkama…

Ništa od navedenog u Ljubićevom pismu Cerić nije pobio, niti je mogao pobiti. No, nije ni stao u Izetbegovićevu obranu. Naprotiv optužio ga je ne zato što su Hrvati neravnopravni u BiH, već što su, kako je ustvrdio “povlašteni u Bosni”.

-Vi u Bosni imate sve što hoćete sve do apartheida, kojeg ste nam nametnuli kroz dvije škole pod jednim krovom, zagrmio je Cerić, zaboravljajući da Hrvati, za razliku od Bošnjaka, ili Dobrih Bošnjana, kako Cerić naziva svoje sunarodnjake nisu ništa nametali, niti su to mogli, Bošnjacima, već da je projekt “dvije škole pod jednim krovom” i jednima i drugima nametnuo OESS. Efendija Cerić, u maniru Dobrog Bošnjanina, optužio je Ljubića da se zalaže za “podjelu zemlje”, te izrazio žaljenje što nije Bosanac, već širi “lošu volju” protiv “svojih komšija i svoje domovine Bosne”.

Bivši poglavar Islamske zajednice tako je otkrio kako bi on i oni čije mišljenje artikulira ili dijeli Hrvate, koji su prije osmanske okupacije Bosne činili 85 posto stanovništva ove zemlje, najradije dodijelilo status raje kakav su imali za turskog vakta. I to pod uvijetom da se odreknu svog nacionalnog imena i identiteta, pristanu se zvati Bosancima, a državu Bosnu i Hercegovinu nazivati Bosnom. Je li Cerić odgovarajući Ljubiću istupio kao neformalni Izetbegovićev glasnogovornik, pokazat će vrijeme. No, već sada se može ustvrditi kako stavovi bivšeg vjerkog poglavara muslimana nisu daleko od onih muslimankog-bošnjačkog političkog vođe za kojeg je, evidenta, svakom vidljiva i lako dokaziva neravnopravnost Hrvata, “najobičnija mantra”. Svoj neargumentirani napad na Ljubića Cerić je završio s “Amin”. Mašala, efendijo.

HMS

OGLASI

Loading