Select Page

IDDEEA: Uskoro predstavljanje elektronske osobne iskaznice u BiH

IDDEEA: Uskoro predstavljanje elektronske osobne iskaznice u BiH

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi je na konferenciji za novinare rekao kako i dalje postoje problemi u izgradnji zgrade IDDEEA-e u Banja Luci, a naveo je i da će ova Agencija uskoro predstaviti projekt “elektronska osobna iskaznica”, javlja N1.

“Projekt izgradnje zgrade IDDEEA-E u Banja Luci traje od 2009. godine otkada postoje oscilacije od jednog razdoblja kada postane zanimljiv pa kada pada u zaborav. Jedan od osnovnih problema jeste činjeica da Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o izgradnji zgrade. Mi smo uputili žalbu i postupak je okončan nedavno”, istaknuo je Nesimi te dodao kako je sljedeći veliki projekt ove Agencije nabavka putnih isprava za građane BiH.

“U svibnju je još pokrenut taj projekt, no način na koji je raspisana natječajna dokumentacija preferirao je jednu stranu. Sve smo to uspjeli otkloniti što je rezultiralo da sada imamo dva ponuđača”, rekao je.

“Na osnovu žalbe drugog ponuđača, postupak je poništen i vraćen IDDEEA-i. Pokušat ćemo sve navode od strane Ureda za razmatranje žalbi uvažiti i straviti u natječajnu proceduru da omogućimo neometano izdavanje putnih isprava”, dodao je Nesimi.

Direktor IDDEEA-e je kazao kako ova Agencija predstavlja projekt “elektronska osobna iskaznica”.

“Cilj ovog projekta je u tome što je do sada osobna iskaznica bila samo papir, odnosno dokument sa slikom za identifikaciju u stvarnom svijetu, a sada pokušavamo stvoriti tu funkcionalnost, odnosno da s tim prefiksom elektronska, bude identifikacija i u elektronskom svijetu. Danas u svijetu je najsigurniji oblik autentifikacije elektronska osobna iskaznica”, rekao je Nesimi.

“Naši ljudi razvijaju ovaj sustav i krenut ćemo ubrzo s predstavljanjem i nadam se da ćemo ga oživjeti i opravdati i cijenu i sve ono zbog čega je uvedena. Memorijski element je najveća snaga i omogućit će jednu stopostotnu identifikaciju u virtualnom svijetu”, naglasio je Nesimi.

Dodao je i kako u ovoj Agenciji imaju problema s odlaskom kadrova. “Do sada su otišla četiri elektro inžinjera i još dva odlaze. Postalo je jako teško raditi i zatražit ćemo od Vijeća ministara BiH da nam omogući zapošljavanje i da bude postupak otvoren kako bismo se ojačali kadrovski”, izjavio je.

Na pitanje hoće li biti problema u izdavanju putovnica odgovorio je: “Ne smije ih biti jer je izdavanje osobnih dokumenata i putovnica nešto što je od zakonske važnosti za funkcioniranje jedne države. Ukoliko dođe do problema, obratit ćemo se Vijeću ministara BiH”.

O tome tko je krivac za krađu identiteta je rekao: “Mi smo sa svoje strane poduzeli takve korake da je IDDEEA najmanje odgovorna za takvu situaciju. Jedna od najslabijih karika je matični ured gdje se ljudi, da tako kažem, dočepaju rodnog lista i na osnovu toga se pokušavaju ubaciti u sustav. Sustav IDDEEA-e je takav da je nemoguće da se dvije osobe nalaze s istim biometrijskim podacima. Dakle, greška je ljudska”.

vecernji.ba

OGLASI

Loading