Select Page

Izlet u Bosnu – razgledavanje tamošnjih samostana

Izlet u Bosnu – razgledavanje tamošnjih samostana

U subotu, 3. lipnja, uputili smo se na jednodnevni izlet u Bosnu, gdje smo posjetili neke od samostana na tom području. Na izlet je išlo 42 framaša, većinom drugaša.

U jutarnjim satima stigli smo u Kraljevu Sutjesku. On, zajedno sa samostanima u Kreševu i Fojnici, spada među najstarije u Bosni i Hercegovini. I crkva i samostan su posvećeni sv. Ivanu. Tu smo imali priliku vidjeti i vrlo bogatu knjižnicu.

Nakon razgledavanja krenuli smo prema Visokom. Ondje su nas dočekali Antonio Ramljak i Željko Tomić, dvojica posuških sjemeništaraca. Pokazali su nam svoju školu, sportsku dvoranu i knjižnicu. Mogli smo iz prve ruke saznati kako izgledaju prostorije u kojima djeluju te jedan njihov dan. U popodnevnim satima stigli smo u Fojnicu, gdje smo imali ručak. Nakon ručka smo razgledali muzej i crkvu. Posjetili smo i knjižicu koja broji blizu 10 000 knjiga. Tu smo mogli vidjeti razne tekstove sv. pisma, biografije svetaca…32_1

Nakon Fojnice, posjetili smo samostan svete Klare u Brestovskom. Klarise su nam prikazale jedan dan u samostanu, a najmlađa nam je ispričala o svom pozivu. Zaista je bilo zanimljivo vidjeti ovaj ogranak franjevačkog reda. Jako zanimljiv i na trenutke neshvatljiv način njihovog života. Zatim smo posjetili franjevački samostan posvećen sv. Katarini i crkvu Uznesenja BDM u Kreševu, gdje smo razgledali samostansku riznicu i spomen sobu našeg velikana fra Grge Martića koji je u Kreševu započeo školovanje, stupio u franjevački red te proveo posljednje godine života. Na kraju smo posjetili Ramu. Ispred crkve smo vidjeli kipove Ramske majke i Dive Grabovčeve te Posljednju večeru. Imali smo priliku vidjeti i muzej franjevačkog samostana Rama-Šćit.22_3

Uslijedio je povratak u Posušje. Nismo preskočili ni finale Lige prvaka, koje smo zajedno gledali u autobusu. Kući smo se vratili u večernjim satima, bogatiji za nova saznanja te sam sigurna da je za sve nas ovaj izlet bio jedno predivno iskustvo.

frama-posusje.com

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading