Select Page

Jak vjetar u Hercegovini stvara nanose i ometa promet

Jak vjetar u Hercegovini stvara nanose i ometa promet

Obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila i tegljače na cestama preko planinskih prijevoja, izdvajamo dionice Sarajevo – Konjic , Sarajevo – Olovo , Sarajevo – Rogatica , Olovo – Kladanj , Bugojno – Kupres (Koprivnica), Prozor – Uskoplje (Makljen) i Gacko – Tjentište (Čemerno).

U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog snijega i poledice, posebice na dionicama u višim planinskim predjelima.

Upozoravamo vozače na jake bočne udare vjetra na području Hercegovine.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sukladno zakonskim odredbama, do 15.04. sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Zabrana je prometa za teretna vozila na granični prijelazima Klobuk i Deleuša, a ne preporučuje se promet ovih vozila na graničnom prijelazu Hum, poručuju iz IC AMSBIH-a.

Na području Posušja zasad su sve ceste prohodne. Na regionalnim cestama R 419 prema Blidinju i R 420 prema Zagorju i Viru ceste su prohodne, ali i zaleđene. Jak vjetar koji stvara nanose mogao bi dovesti do zatvaranja ceste prema Blidinju, no ova odluka će biti donesena tek večeras, potvrdili su nam iz KTM Brine. „Mi se borimo, ali već jutros je počela puhati jaka bura koja stvara smetove, vidjet ćemo kakve će biti vremenske prilike pa će se u skladu s tim i odlučiti“. Neslužbeno doznajemo da je već jutros mećava zahvatila prema Blidinju i da je vidljivost bila tek nekih 2 metra.

Prognoza za 6. siječanj

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narančasto upozorenje zbog niske temperature zraka i jakih do olujnih udara vjetra za vremenski period od 6. do 8. siječnja.

Upozorenje zbog niske temperature zraka je za cijelu BiH, a zbog jakih do olujnih udara vjetra za Hercegovinu i zapad Bosne.

Minimalne temperature iznosit će od -19 do -11 °C, a na planinama i visoravnima mogu dostići i vrijednosti od -20 do -26 °C.

U sljedeća dva dana jaki do olujni udari vjetra, sjevernoga i sjeveroistočnoga smjera, bit će u Hercegovini i na zapadu Bosne, dok će u ostalim područjima biti umjeren do pojačan vjetar, priopćeno je iz Federalnoga hidrometeorološkoga zavoda BiH.

Posusje.netsnijeg

OGLASI

Loading