Select Page

Jaslice u Ćorića u Čitluku kraj Posušja imaju tradiciju dugu trinaest godina

Jaslice u Ćorića u Čitluku kraj Posušja imaju tradiciju dugu trinaest godina

Običaj prikaza jaslica seže od prvih kršćana koji su još u katakombama slikali prikaz Isusova rođenja u Betlehemu. Tradicija je to koja se tako jako drži u katoličkom narodu, a posebno u ovim našim krajevima Hercegovine. Jaslice su ukras Božića skoro svakog kućanstva, crkve, a već 13 godina obitelji koje žive u Ćorića u Čitluku u Posušju zajedno grade jaslice svoga sela.

Tako je je i ove godine, njih desetak nekoliko dana prije Božića krene s izradom  jaslica. Ove godine, možda su najveće do sada. „Zapravo je riječ o klasičnim jaslicama. U njima imamo malo selo, pastira, dvije jelke, ispred jaslica je veliki polukrug kojega smo ukrasili lampicama. I jelske su okićene kao i dio jaslica. Mi se trudimo dodati što više lampica i boja. Ove godine smo obnovili stepenice, pazili smo na detalje. Naravno, u središtu svega su Marija, Josip i mali Isus“, govori nam Katarina Ćorić koja je ove godine među šestero djece koja su gradila jaslice. „Matej i David su napravili veliki dio posla, donijeli mahovinu, borove, napravili ogradu, popravili stepenice. Mirna, Jelena i ja smo radili ostale stvari, kućice, slagali raspored jaslica, napravili špilju, okitili borove. Tu su bile i pomagale i Petra, Gabrijela i Viktorija. To je bila ekipa ove godine“, kazala nam je Katarina.

Sve je počelo još 2011. godine s tri djevojke iz sela koje su tada imale 11 godina, prisjeća se Gabrijela Ćorić s kojom je, zajedno s još dvije djevojke, ova tradicicija prije trinaest godina i započela. „Sve je počelo 2011.godine slučajno. Kristina, Marija i ja smo došle na ideju da bi u sredini sela mogle napraviti nešto. Mi smo tada imale 11 i 10 godina pa to nije ni približno estetski dobro izgledalo kao danas. Ispočetka na nam je bila ideja napravitio žive jaslice, ali ovo je ipak bilo malo realnije“, kazala nam je Gabrijela Ćorić.

Prisjećajući se prvih jaslica, Gabrijela je kazala da je to bilo u početku baš jako skromno, u skladu s mogućnostima i idejama troje djece. No, s vremenom je sve raslo i na samoj površini i po idejama, tako da su današnje znatno bolje od onih prvih. „Mi smo počele skromno, ali svake godine smo imale želju i volju raditi i bivalo je sve bolje. Drago mi je da su naši mlađe ovako lijepo nastavile, imaju baš puno dobrih ideja, kreativni su, imaju dečke da im pomažu. Puno je bolje danas nego je prije bilo“, govori Gabrijela.

No, to su samo još jedne jaslice koje grade djeca – možda bi ste pomislili u samom početku ove priče. No, ono što nam ističe cijelo selo, i mladi, a i oni stariji je zapravo raspoloženje u kojem se te jaslice grade. Tri kuće, njihova djeca grade, odrasli malo pomognu, no za vrijeme slavlja dolaska malog Kralja, upravo te jaslice su mjesto okupljanja svih obitelji u Ćorića, posebno okupljanje bude na Badnju večer.  Zajedništvo u krugu obitelji i čuvanje katoličke tradicije je ono što će ovu tradiciju sigurno još održati. „Ove jaslice nam baš znače puno. Ovo sada već postala naša tradicija. Tu tradiciju se doista trudimo zadržati, jer svi vidimo kako sve više Božić i rođenje Isusovo nisu više u središtu. Božić postaje nešto drugo i izbacuje se pojam jaslica, u prvi plan se stavljaju orašari i djed mraz. Tako da je i to razlog zašto želimo zadržati naše jaslice, jer moderno vrijeme ih sve više izbacuje“, kazala nam je Katarina. „Nadamo se da će uvijek biti u selu kod nas djece koja će ostaviti samo malo školu i božićno spremanje po strani u ovo vrijeme za izgradnju jaslica. I mi stariji smo pri ruci i uvijek ćemo biti“, kazala nam je Gabrijela.

I zanimljivo, ništa ovo što rade djeca u Ćorića ne košta puno. Za njih sve ovo već odavno ima puno veće značenje i lijepo je vidjeti da imaju međusobnu podršku. “Nitko sam ne može činiti velike stvari, ali svatko može činiti male stvari s velikom ljubavlju. Tek zajednički možemo činiti velike stvari”, jedna je lijepa misao svete Majke Terezije koja nam  je, očito prigodno, pala na pamet nakon druženja u Ćorića.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading