Select Page

Jedan od najljepših sportskih događaja za mlade održan i u općini Posušje

Jedan od najljepših sportskih događaja za mlade održan i u općini Posušje

Jučer su se u Rakitnu, po prvi puta na lokalnoj razini u našoj županiji, organizirale Sportske igre mladih. Riječ je o najmasovnijem amaterskom sportskom događaju u ovom dijelu Europe, koji uključuje tri države i u kojem je od prve organizacije sredinom devedesetih, sudjelovalo ukupno preko milijun ipo natjecatelja.

Suorganizaciju potpisuje Športski savez, uz potporu Općine Posušje. Kako je kazao prof. Mario Knezović, ispred suorganizatora, cilj igara je ukazati djeci na važnost sporta, a na odraslima je promovirati ga da se što više djece uključuje u sportske aktivnosti.

U protokolarnom djelu, nazočnima su na ovome događaju uputili pozdrave Ante Begić, načelnik općine Posušje, Zvonimir Širić predsjednik Športskog zaveza općine Posušje i Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj i natjecateljski sport pri Ministartvu turizma i sporta Republike Hrvatske, uz čiju se pomoć igre i održavaju.

Potom se pred mnoštvom djece i mladih, koji su organizirano doputovali na ovaj događaj, odvijao pravi mali olimpijski show, paljenje plamena, uz himnu Igara mladih, čime su simbolično otvorene igre. Čast da prodefilira s bakljom i upali plamen pripala je Slavku Dumančiću, reprezentativcu U15 reprezentacije BiH.

Već koju minutu kasnije, oko 16:00 sati, sportski timovi su krenuli prema nekoliko lokacija kako bi odigrali utakmice u odbojci, nogometu, košarci. Nešto manji natjecatelji su u prostoru sportske dvorane okušali se u igri graničara, dok su pojedinačno natjecatelji imali prilike odmjeriti snage u atletici. Ništa nije prepušteno slučaju, pa su tako na ovim vrućinama za sve njih i posjetitelje organizatori pripremili i okrjepu.

Ovo je inače pilot projekt u općini Posušje na kojeg se dugoročno računa. Drugim riječima, očekuje se da ove igre postanu tradicionalne kako na području općine, tako i na području županije i da svojom organizacijom budu uzor drugima. Na tom putu ohrabruje podatak kako se za ovo prvo natjecanje u vrlo kratkom roku prijavilo se preko 220 natjecalja koji su pojedičano i ekipno sudjelovali na jučerašnjim prvim Sportskim igrama mladih u Rakitnu.

Igre su svojevrsan fenomen, s tradicijom dugom 26 godina. Povezuju sve svoje sudionike i uključuju ih u pozitivnu sliku kao promotore zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management. Međunarodna natjecanja unutar Sportskih igara mladih, na kojima će vjerujemo biti u budućim godinama zastupljeni i natjecatelji iz općine Posušje, organizirane su pod pokroviteljstvom uglednih institucija poput Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, UEFA i FIDE.

Sve ovo što se jučer događalo u Rakitnu, trebala bi biti izvrsna pozivnica za naše mlade da se i sljedeće godine u još većem broju uključe u ovu lijepu sportsku manifestaciju, prvenstveno da se zabave, zavole sport, ali i stvore nova poznanstva i dragocjena iskustva.

OGLASI

Loading