Select Page

JOŠ JEDAN ČUDAN PRIMJER IZ BIH: Edisa se izjasnila kao Hrvatica da bi ušla u izborno povjerenstvo

JOŠ JEDAN ČUDAN PRIMJER IZ BIH: Edisa se izjasnila kao Hrvatica da bi ušla u izborno povjerenstvo

Kako piše portal Sodalive.ba, Sud BiH odbio je žalbu Edise Suljić na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u kojoj joj nije dopušteno biti članica Općinskog izbornog povjerenstva Lukavac jer se izjasnila kao Hrvatica. Odlukom SIP-a utvrđeno je, naime, kako postoje dvije izjave o nacionalnom izjašnjavanju te kako se Suljić na posljednjem popisu zapravo izjasnila kao Bošnjakinja. Suljić je uložila žalbu i izjavila kako je korekciju izjave izvršila u cilju otklanjanja propusta u prvobitno danoj izjavi.

Naime, izjava Edise Suljić nije sadržavala tekst, odnosno dio “da se na posljednjem popisu stanovništva BiH izjasnila kao Hrvatica”.

Općinsko vijeće Lukavac dostavilo je izjavu Edise Suljić u kojoj je navedeno da se Edisa Suljić na posljednjem popisu stanovništva u BiH izjasnila kao Bošnjakinja.

Promjena nacionalnog izjašnjenja kandidata za člana Izbornog povjerenstva u istom postupku imenovanja oduzima pravo drugim kandidatima i Središnje izborno povjerenstvo, u skladu s načelom zakonitosti, kao temeljnim pravnim načelom odlučivanja, dužno je onemogućiti zloupotrebu prava u korist jedne osobe i na štetu drugih osoba promjenom nacionalnog izjašnjavanja. Imajući u vidu prednje navedeno, može se utvrditi da je kandidatkinja Edisa Suljić priložila dvije izjave o nacionalnom izjašnjenju (Hrvatica i Bošnjakinja), što upućuje na pokušaj ostvarivanja osobne koristi kršenjem pravne norme o zadovoljavanju nacionalne strukture propisane čl. 2.14. st. (1) Izbornog zakona BiH, navodi se iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, prenosi Dnevnik.ba.

Uvidom u odluku Suda BiH vidljivo je kako je vijeće Prizivnog odjela Suda BiH zaključilo da žalba nije osnovana.

Iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli kažu kako su posljednja događanja prilikom izbora članova Općinskog izbornog povjerenstva u Lukavcu još jednom pokazala pokušaj svjesne zlouporabe nacionalnim izjašnjenjem u cilju popunjavanja pozicija koje su namijenjene pripadnicima hrvatskog naroda.

“Ohrabrujuća je odluka SIP-a i Suda BiH koji su utvrdili da je Edisa Suljić svojim postupkom pokušala oduzeti pravo drugim kandidatima svjesnim lažnim predstavljanjem sebe kao pripadnice hrvatskog naroda. Cjelokupna politička javnost u Lukavcu znala je kakve su stvarne činjenice, ali su Suljić nagovarali da ustraje u svom pokušaju imenovanja i popunjavanja pozicije. Kad bi pravosuđe funkcioniralo neovisno, onda bi, nakon što su utvrđene svjesne zlouporabe i malverzacije, za ovakav postupak kazneno odgovarali svi oni koji su u tome sudjelovali”, istaknuo je predsjednik ŽO-a HDZ-a BiH Soli Danijel Nikolić.

OGLASI

Loading