Select Page

Još jedan iskorak Općine Posušje: Svečano otvorena Fondacija Tehnološki park Posušje

Još jedan iskorak Općine Posušje: Svečano otvorena Fondacija Tehnološki park Posušje

U Poslovnoj zoni Osrdak, u sklopu Logističkog centra, danas je svečano otvorena Fondacija Tehnološki park Posušje. Opremljen je s najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike, koji će se prvenstveno koristiti pri stručnoj naobrazbi za vrlo konkurentno zanimanje CNC operatera.

Događaju su nazočili, uz domaćine iz Općine Posušje, predstavnici Javne ustanove Razvojna agencija ŽZH, Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, REDAH-a, Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, kao i gospodarstvenici iz sektora metala i plastike u ŽZH te ravnatelji srednjih škola iz Posušja i Širokog Brijega.

Treba istaknuti i nazočnost Joze Bejića, tajnika Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koji je uvijek bio na dispoziciji općini Posušje kada je u pitanju gospodarski razvoj, te Ivana Jelčića, predsjednika Skupštine ŽZH, s kojim je započeo ovaj veliki projekt dok je obnašao dužnost direktora HERAG-a.

Kroz prigodno obraćanje povodom današnje svečanosti, Općinski načelnik općine Posušje Branko Bago je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg otvaranja Fondacije Tehnološki park Posušje, no istaknuo je kako je današnji događaj tek početak jednog procesa u kojem slijedi radi i trud da bi se kraju moglo reći kako je projekt uspio.

Također se osvrnuo na to koliko je bitan osnutak ove Fondacije, prije svega zbog izobrazbe naših srednjoškolskih kadrova jer će upravo srednjoškolcima koji se odluče na ovakvu vrstu zanimanja, nabavljeni strojevi omogućiti adekvatnu obuku. Naglasio je i bitnost procesa dualnog obrazovanja, što je jedna vrsta svjetskog trenda. Ono se ogleda kroz uvođenje prakse i uključuje suradnju s našim gospodarskim društvima i tvrtkama kako bi učenici po njenom završetku već bili spremni za tržište rada.

Radoslav Luburić, ravnatelj JU Razvojne agencije ŽZH, je rekao kako je vrlo bitno da se okupe predstavnici poduzetnika javnog sektora,srednjoškolskih i visokoškolskih institucija i predstavnici istraživanja i razvoja u Mrežu znanja, koja ima za cilj zajednički definirati aktivnosti koji će voditi u povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike.

Također je naglasio: „Fondacija Tehnološki park Posušje je presedan u formi pravne osobe koju osnivaju tijela javne uprave jer je prva i jedina ovakva organizacija do sada osnovana u FBiH.“

Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije zahvalila se na gostoprimstvu, te je istaknula izvrsnu suradnju i stručnost u vođenju svih projektnih aktivnosti HERAG-a i Općine Posušje. Također je rekla da se ovakvim projektima čini iskorak u promjeni postojećeg stanja. Najavila je kako uskoro slijedi i otvaranje Tehnološkog parka u poslovnoj zoni Podi u Šibeniku.

Pero Lončar, obratio se ispred tvrtke Lončarplast, koja je uključena edukacijski dio projekta, te ispred posuških gospodarstvenika. Ovom prilikom je kazao kako obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada. Mišljenja je da treba ulagati u nove tehnologije, educirati ljude, ali i raditi na podizanju osobnih dohodaka mladih ljudi. „Siguran sam da naši gospodarstvenici u Posušju to čine, ali nije samo to dovoljno. Potrebno je da posebno više razine vlasti, Županija, Federacija BiH i Bosna i Hercegovina, daju svoj doprinos u poreznom rasterećenju gospodarstva.“, kazao je Lončar.

Na koncu nazočnima se obratio dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru Željko Stojkić je konstatirao kako je ovaj projekt već uspio jer su stvoreni preduvjeti za podizanje kvalitete proizvoda i obrazovanja ljudi i konkurentnosti gospodarskih subjekata na tržištu. „Stvaranjem uvjeta, kao što su ovdje, mlade ćemo zadržati. Međutim, događa se jedan trend. Nove tehnologije prebrzo se razvijaju, prebrzo zastarijevaju i naš obrazovni ,i ne samo naš obrazovni sustav, već primjerice sustavi u Njemačkoj ili Austriji ne mogu odgovoriti dovoljno brzo, i upravo ovakva mjesta, tehnološki parkovi, su mjesta gdje se te tehnologije uz suradnju gospodarstva, akademske zajednice i politike mogu ubrzati.“, naglasio je Stojkić.

Fondacija Tehnološki park Posušje opremljena je s CNC strojevima kroz projekt Compete Plamet. Financira ga Europska unija kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014.-2020. Program provode Javna ustanova Razvojna agencija ŽZH, Općina Posušje i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Cilj realiziranih projektnih je između ostaloga podrška tehnološkom razvoju gospodarstva, kako u Posušju tako i u Županiji Zapadnohercegovačkoj u svim njegovim djelatnostima i granama, a sve u svrhu povećanja životnog standarda naših žitelja.

U tom smjeru treba istaknuti kako Općina Posušje sa svojim partnerima sustavno radi na formiranju naobrazbe za konkurentna zanimanja na tržištu rada. Tako su se pri Srednjoj strukovnoj školi osnovali odjeli poput medicinskog tehničara, kamenoklesara, kuhara i konobara, tehničara za klimatizaciju i centralno grijanje kao i CNC operatora, s ciljem stvaranja preduvjeta za samoodrživi ostanak stanovništva u Posušju, te rast i razvoj lokalnog gospodarsva.

Opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading