Select Page

Josipoviću se topi prednost: Dijaspora će donijeti pobjedu Grabar-Kitarović u prvom krugu!?

Josipoviću se topi prednost: Dijaspora će donijeti pobjedu Grabar-Kitarović u prvom krugu!?

U 19 sati zatvorena su birališta u prvom krugu predsjedničkih izbora. Građani su birali između Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović, Ivana Vilibora Sinčića i Milana Kujundžića.

Na 99,87 posto prebrojanih biračkih mjesta, Ivo Josipović je dobio 687.467 glasova, a Kolinda Grabar Kitarović 664.106. Za Ivana Sinčića glasalo je 293.539 građana, a za Milana Kujundžića 112.453 birača. Na birališta je ukupno izašlo 1.786.276 građana.

Ivo i Kolinda za Pantovčak

U drugom krugu predsjednički izbora borit će se Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Prema 99,87 posto prebrojanih biračkih mjesta, Josipović je dobio 38,49 posto glasova, a Grabar Kitarović 37,18 posto. Na trećem mjestu je Ivan Sinčić sa 16,43 posto, a Milan Kujundžić je dobio 6,30 posto glasova. Izlaznost je bila 47,12 posto, a nevažećih listića 1,56 posto.

ivo-josipovic

Izjava Josipovića

– Pobijedili smo u prvom krugu. Pobijedit ćemo i u drugom krugu – rekao je Josipović i zahvalio svima što su “po teškom i hladnom vremenu izašli na izbore”.

– Previše je krvi proliveno za Hrvatsku i previše je branitelja stradalo da bismo Hrvatsku predali onima koji je ne zaslužuju – kazao je Josipović te pozvao sve da 11. siječnja izađu na izbore i glasaju za njega.

Kolinda-Grabar-Kitarović

Izjava Grabar-Kitarović

– Ovaj rezultat je tek početak. Posao večeras tek počinje jer moramo donijeti stvarne promjene u Hrvatsku. Nećemo nikome dopustiti da kaže da Hrvatska neće biti bogata – rekla je u govoru HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

– Želimo vlast koja će biti hrabra, odlučna i domoljubna i koja će nas voditi naprijed, a ne u propast – kazala je Grabar Kitarović

Drugi krug 11. siječnja

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je u nedjelju navečer kako će hrvatski predsjednik ili predsjednica biti izabrati u drugom krugu, 11. siječnja 2015.

Situacija koju sada imamo ne omogućava da sve završimo u prvom krugu i vjerojatno ulazimo u drugi krug s dvoje kandidata, a izbori će biti 11. siječnja, rekao je Hrvatin na kraju izbornog dana.

izbori glasanje 2

Unatoč snježnom nevremenu, koje je u nedjelju pogodilo veći dio Hrvatske, šesti predsjednički izbori imali su dobru izlaznost, nešto preko 47 posto.

Hrvatin je na konferenciji za novinare naglasio da još treba obraditi rezultate sa 260 biračkih mjesta (oko četiri posto), 251 je u Hrvatskoj, devet u inozemstvu, a na njima je upisano oko 120 tisuća birača.

Potpuni službeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora mogli bi biti poznati tijekom utorka, nakon čega teku rokovi za prigovore.

vecernji.ba/index.hr/posusje.net

OGLASI

Loading